Доставките на природен газ за 2023 година са осигурени. Това

...
Доставките на природен газ за 2023 година са осигурени. Това
Коментари Харесай

Росен Христов: Доставките на природен газ за 2023 година са осигурени

Доставките на природен газ за 2023 година са обезпечени. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Наскоро завърши търгът на " Булгаргаз " за годишни доставки на природен газ. Министър Христов разяснява пред Българска телеграфна агенция, че сега се правят оценка всичките предложения, защото фирмите не оферират доставка за целия интервал, а избрани количества в границите на годината. Затова ще се работи с няколко доставчика. В момента доставчиците се избират съгласно предлаганата от тях цена, както и това дали те имат обезпечен собствен слот или ще употребяват резервирани от България.

Христов посочи, че се стремят към схемата за доставки за цялата година. Той посочи, че става въпрос за доставки на полутечен природен газ. Страната ни се стреми да премине съвсем напълно на доставки на полутечен природен газ, изключвайки азерския газ от 1 милиарда куб. метра, който постъпва в страната ни по интерконектора Гърция - България. Целта е да се подсигури потенциал за разтоварване на още 2.5 милиарда куб. метра полутечен газ, защото цялото ползване на България е към 3.5 милиарда куб. метра. Според Христов " нямаме проблеми с количествата, битката е с цената. "

По мотив договарянията с Турция за достъпа до турските терминали за полутечен газ, служебният енергиен министър осведоми, че на процедура това към този момент е контрактувано. Освен това България договаря с Турция да се включи в техните договаряния в средносрочните и дълготрайни контракти с снабдители на полутечен газ. Тук става въпрос за договарянията единствено с европейски и американски компании.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР