Доставките на Android таблети слязоха до двугодишен минимум през първото

...
Коментари Харесай

На пазара за таблети: разликата между Android и iOS намалява


Доставките на Android таблети слязоха до двугодишен най-малко през първото тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Множество проблеми и спирания във веригата за доставки засегнаха световния пазар на таблети и доведоха до промени в салдото на силите сред операционните системи. Докато моделите с Android към момента преобладават в продажбите, разликата в пазарния дял с iOS устройствата на Apple понижава, съгласно отчет на Counterpoint Research.

Пазарът на таблети е покрай засищане и нововъзникващите райони, където тези устройства се радват на по-голямо търсене, в този момент са изправени пред инфлационен напън и макроикономическа неустойчивост. В резултат на това анализаторите записват негативна динамичност на пазара: през първото тримесечие на 2022 година световните доставки на таблети понижиха с 9% спрямо предходното, падайки до равнище от 39,4 милиона единици, по отношение на 43,3 милиона единици през Q4’21.

Въпреки стартирането на нови таблети и растежа на Samsung, като цяло доставките на Android модели в интервала януари-март понижиха с 14% спрямо октомври-декември – до 21,9 милиона единици, което е най-ниското равнище за последните две години. По този метод почти 90% от спада на пазара на таблети пристигна от устройствата с Android.

На пазара има доста марки таблети, основани на Android, в това число Lenovo, Asus, Acer и Dell. Всички тези снабдители записаха забележителен спад през тримесечието. Една от аргументите за отрицателната динамичност беше възходящият инфлационен напън и забавянето на икономическия напредък в света. Това оказа изключително мощно въздействие върху сегмента на таблетите от начално и приблизително равнище.
още по темата
Освен това таблетите с Android от многото производители се разграничават малко един от различен, като се изключи личните потребителски интерфейси. Ето за какво промяната на марката и ниската преданост на потребителите са постоянно срещани тук.

Доставките на таблети Apple с iOS, въпреки това, продължиха да порастват. През януари-март 2022 година те доближиха 14,8 милиона бройки, а пазарният им дял се повиши до 38%. Три месеца по-рано, през октомври-декември 2021 година, тези индикатори бяха надлежно на равнище от 14,7 милиона и 34%.

Говорейки за това какво разрешава на iOS да остане постоянна на фона на съмненията в търсенето на таблети като цяло, специалистите означават високата преданост на потребителите към марката Apple и обстоятелството, че устройствата с iOS са усъвършенствани за доста сюжети на приложимост. В допълнение, стартирането на iPad Air 5 в допълнение поддържа пазарния дял на Apple през тримесечието.

Windows остава третата най-популярна операционна система за таблети. Въпреки че доставките на Windows-базирани устройства понижиха с 11% до 2,3 милиона единици, делът на операционната система на Mocrosoft на пазара за таблети остана на равнище от 6%. Анализаторите изясняват тази обстановка с обстоятелството, че платформата Windows е фокусирана върху обособени приложения за работа и бизнес и не се пресича в това отношение с Android или iOS.

Специалистите считат, че в случай че сегашните пазарни условия продължат, разликата сред Android и iOS евентуално ще продължи да понижава.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР