Доставки, горива, заплати, ток, енергийни ресурси - всичко това дава

...
Доставки, горива, заплати, ток, енергийни ресурси - всичко това дава
Коментари Харесай

Очаква се по-добър зимен сезон, въпреки поскъпването на хотелите и ски-пистите

Доставки, горива, заплати, ток, енергийни запаси - всичко това дава последна цена, която всеки месец е друга и е мъчно да бъде планувана. Това акцентира изпълнителният шеф на компанията - концесионер в Пампорово, Мариян Беляков към месец преди началото на зимния туристически сезон, който публично се открива на 17 декември. Концесионерите в Банско и Боровец показват същото и заради тази причина ски ваканцията ще излиза много по-скъпо спрямо предходната година.

Въпреки това записванията в хотелите в трите огромни български курорта вървят нагоре. Благовестка Томова от Съюза на хотелиерите в Боровец означи пред " Нова телевизия ", че към този момент ранните записвания и резервации ги обнадеждават, че сезонът тази година ще бъде още по-добър в съпоставяне със сезона през предходната година. " Очакваме към 10% растеж на гостите от всички пазари ", увери Томова.

По думите на Томова най-голяма тежест за цените на нощувките имат цените на енергоносителите. " Тази година ще се съобразим с пазара и един престой ще се усили сред 15 и 20 %. За шестдневен пакет за фамилна стая - двама възрастни плюс две деца, предходната година нашите посетители са заплатили 2700 лева, тази година за същия престой ще заплатят 3200 лв. ", прецизира тя.

По думите ѝ макар повишаването на нощувките ползата на клиентите пораства. " За Нова година 80% от хотела ни е цялостен. Нашият хотел особено ще посрещне посетители от доста националности. Първото идване на гостите ни от чужбина е на 17 декември ", добави Томова.

Още по-сериозно растежът в цените на тока ще се усети на ски пистите, тъй като работата на ски зоната е с извънредно висока взаимозависимост от цените на електрическата енергия, показва представител на концесионера на ски зоната в Боровец. Затова и повишаването на въжен превоз картите е неизбежно, счита концесионерът и твърди, че ще направи вероятното да поеме по-голямата част от това нарастване, с цел да може по-малък % да рефлектира върху цените на въжен превоз картите. Засега новите цени за зимния сезон 2022-2023 година не са оповестени.

Концесионерът щял да предложи въжен превоз карти, които може да се употребяват през уикендите, и такива, които може да се употребяват през делничните дни на по-ниска цена. Засега в курорта не обмислят да спрат нощното каране на ски, нито пък да редуцират дните, в които пистите ще работят, с цел да се пести от сила.

Поскъпване на въжен превоз картите ще има и в Банско. Според концесионера на ски пистите в Банско " Юлен " в този момент не можело да се издържи с цените от предходната година. С какъв брой тъкмо ще скочат картите ще стане известно тъкмо преди началото на сезона. Миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете в пиринския курорт се резервират до 10 декември. Сезонна въжен превоз карта за възрастни до тогава е 1500 лева и по-евтина (1400 лева.) за студенти, възпитаници на възраст от 13 до 19 години и пенсионери до 75-годишна възраст. За децата от 7- до 12-годишна възраст сезонната карта до 10 декември е 800 лева.

Хотелиерите в Банско също ще оферират с 20 - 30% по-високи цени - против 1000 - 1200 лева щяла да се получи " една пълноценна отмора ", твърди хотелиер, без да прецизира за какъв брой дни става въпрос. Освен с цените на енергоносителите хотелиерите срещат компликации и с намирането на готови фрагменти за сезона - има апетит за готвачи, камериери и рецепционисти.

В Пампорово според от категорията на хотелите и вида настаняване нощувката на човек може да варира на човек от 60 до 300 лева Заявките за Нова година в родопския зимен курорт са доста мощни, има изцяло разпродадени хотели. И тук окончателните цени за въжен превоз картите през сезона ще бъдат подготвени на малко по-късен стадий.

От Института за разбори и прогнози в туризма обобщават, че нарастването на цените за ски почивка в зимните курорти се чака да бъде сред 11 и не повече от 20 %. Голяма част от хотелите към този момент са цялостни 50 - 60 % за новогодишните празници, а къщите за посетители в планинските курорти към този момент са резервирани.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР