Доставката на турбини на германската компания Сименс в Крим демонстрира

...
Доставката на турбини на германската компания Сименс в Крим демонстрира
Коментари Харесай

Скандалът със "Сименс" в Русия показа "вратички" в санкциите

Доставката на турбини на немската компания " Сименс " в Крим показва рестриктивните мерки, пред които е изправено спазването на глобите на Европейски Съюз против Русия, защото на процедура в съюза не съществува институция, следяща използването на ембаргото, споделят публични лица и експерти.

Санкциите бяха завършени през 2014г. в комплицирани договаряния сред 28 страни членки и се възобновяват на всеки 6 месеца. Те остават най-категоричният отговор на Европа на съветското анексиране на Крим и поддръжката от Москва за сепаратисти в Източна Украйна.

Но от всяка страна член се чака да следи използването им, а също така глобите не обгръщат дъщерни сдружения на западните компании в Русия. Това прави доста мъчно доказването на нередности и злоупотреби.

На 5 юли " Ройтерс " заяви, че две турбини за произвеждане на електричество, направени от " Сименс ", са били доставени на черноморския полуостров, подложен на наказания от Европейски Съюз. С тях се не разрешава снабдяването с технологии и съоръжение за енергетиката на Крим. " Сименс " упорства, че прехвърлянето е станало без нейно познание и срещу волята ѝ.

" Прилагането на ограничаващите ограничения на Европейски Съюз е обвързване на страните членки. Европейската комисия е в контакт с способените немски управляващи по този контретен проблем ", сподели представител на Комисията.

Санкциите срещу Русия, в това число тези против Крим, карат доста компании от Европейски Съюз да се въздържат от правене на бизнес с руснаците. Износът на Европейски Съюз към Русия понижа с 40% сред 2013г. и 2016г. до към 72 милиарда евро, сочат данни на " Евростат ". Преките вложения от 28-те страни от Европейски Съюз в Русия се намалиха за 2013-2015г. с 18% до 162 милиарда евро. (Бел.ред. - доста от рестриктивните мерки в търговията са наложени от Москва, в това число тъй като президентът Владимир Путин пробва да употребява обстановката за стимулиране на съветското произвеждане.)

" Щетите за репутацията [на една компания] при положение на нарушаването на ембаргото могат да бъдат големи. Един на практика резултат от налагането на глобите може да е изпращането на сигнал - също толкоз значим, колкото самите ограничавания - и спазването им може да бъде огромен въпрос ", разяснява Мая Лестър, юрист от Лондон и създател на интернет уебсайт, отдаден на глобите от Европейски Съюз.

Като цяло, Европейски Съюз забрани забрани на забележителна част от фирмите да вършат бизнес на Крим, замрази активи и не позволява допускане на територията на 28-те страни на руснаци, сързани с рецесията в Украйна, и ограничи вложенията от Европейски Съюз в отбранителния и енергийния браншове на Русия. Ограничения са наложени и върху финансирането на съветски банки.

За разлика от Съединени американски щати, където ембарго се ползва от Службата за надзор над задграничните активи към Министерството на финансите, в Европейски Съюз няма сходна организация. Институциите на съюза в Брюксел оказват помощ за изработването на правните причини и документи за наказателни дейности, както и обезпечаването на дипломатическа поддръжка за тях. Но няколкото десетки специалисти, участващи в изработването на глобите, не разполагат с запаси за налагането им.

" Цялата театрална изразителност не е подкрепена от средства за надзор на използването ", споделя Том Кийтиндж, шеф за проучването на финансовите закононарушения към неправителствения център RUSI в Лондон. " Те се трансфораха в нещо алегорично ", добавя той. Според него не се прави достатъчното, с цел да се обновяват глобите за да се предотврати заобикалянето им от компании в Европейски Съюз и Русия.

 Търговията (в милиарда евро) сред Европейски Съюз и Русия по страни през 2013г. (преди санкциите) и през 2016г.
© Reuters

Търговията (в милиарда евро) сред Европейски Съюз и Русия по страни през 2013г. (преди санкциите) и през 2016г.

Разследване от септември 2016г. на " Ройтерс " сподели, че най-малко две огромни търговски компании от Европа - " Ошан " (Auchan) и " Метро " (Metro) - са дейни на кримския пазар посредством съветските си поделения. Те доставят стоките си от Русия с фериботи и от пристанища, които са обект на наказания от Европейски Съюз. Освен това предходната година Франция даде на съветския аграрни министър Александър Ткачов виза, без значение, че той от 2014г. е в забранителния лист за визити в Европейски Съюз поради Крим.

През април Англия мина към скица за използване на глобите, сходна на американската. С нея са вероятни санкции от най-малко 1 милион паунда за нарушетиелите на финансовото ембарго. Но Лондон до момента не е преследвал в съда никоя компания за сходно закононарушение.

Не е ясно дали и други страни от Европейски Съюз в миналото са повдигли наказателни обвинявания поради глобите, тъй като не съществуват обществени регистри за нарушителите. Много от страните в Европейски Съюз разчитат на разнообразни организации - от централните банки до управляващите за експортни разрешителни - да ползват ограниченията. Отказът на позволение може да се апелира в съда, където за нарушение на контрола при експорт дават отговор митниците и прокуратурата.

Служителите на Европейски Съюз са изработили глобите по този начин, че да не санкционират популацията в Русия, само че това оставя и " малки врати ", които не е комплицирано да бъдат открити. Компаниите от Европейски Съюз се чака да се придържат към " духа " на глобите, само че той не се ползва непосредствено към техните дъщерни компании, регистрирани в Русия. " Ако глобите са прекомерно всеобхватни, това може да се окаже по-вредно за Европейски Съюз или даже да способства за финансова рецесия. Цената, която заплащат елементарните хора при тотално ембарго, в предишното е била прекомерно висока ", споделя Ерика Море, ръководител на женевската Мрежа за интернационалните наказания.

Правителствата от Европейски Съюз също по този начин желаят ограниченията да разрешават бързата им анулация при положение, че стартира възстановяване на връзките с Москва. Ако се приложат всички детайли на Минското съглашение за мир в Източна Украйна - в това число отдръпването на войски и тежко въоръжение - може да бъдат анулирани глобите в защитата, енергетиката и финансите.

Русия обаче и до през днешния ден отхвърля да има директно присъединяване в спора, лишил живота на най-малко 10 000 души от април 2014 година насам.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР