Доставката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 до Турция носи неочакван

...
Доставката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 до Турция носи неочакван
Коментари Харесай

Най-съвременният „самолет-невидимка” F-35 има основен недостатък

Доставката на съветските зенитно-ракетни комплекси С-400 до Турция носи непредвиден резултат. В Съединени американски щати на Анкара беше препоръчано да изключва „ Триумфите “ по време на полетите на най-новите изтребители F-35, написа pogled.info.

Те се опасяват, че системите за противовъздушна защита освен ще дадат на Москва кодовете „ свой-чужд “, само че и ще наблюдават придвижването на самолетите на НАТО. Да не би най-съвременният „ самолет-невидимка” пето потомство на Съединени американски щати да не е толкоз слабозабележим.

С помощта на комплекси С-400, продадени в Турция, Москва ще може да разбие системата „ свой-чужд” на новия американски изтребител F-35, както и да следи неговите придвижвания. Такъв сюжет беше показан в сряда от американски военни специалисти.

Публикацията на Defense News се опита да предложи истинското си решение за взаимната приложимост на съветската система за Противовъздушна отбрана С-400 „ Триумф” и американския изтребител пето потомство F-35.

По-рано Вашингтон заплашваше Анкара в продължение на доста месеци, че ще я накаже за закупуване на съветски комплекси. Въпреки това, предходната седмица президентът Доналд Тръмп реши да се въздържи от наказания. Всички закани в Съединени американски щати се оказаха блъф.

Държавният секретар Майк Помпео единствено помоли турците най-малко да не включват комплексите в бойно дежурство, тоест да не ги разполагат.

След това доставките на F-35 в Турция още веднъж престанаха да наподобяват нереалност и военните специалисти започнаха да мислят по какъв начин тези оръжия могат да се съвместят в границите на една страна - член на НАТО.

Според прогнозите на Defense News, радарите на „ Триумф” ще могат непрестанно да следят американските изтребители, което ще ги лиши от тяхната прокристост.

Освен това въвеждането на С-400 в системата за противовъздушна защита на НАТО ще разреши на Русия да научи доста за разследващите и въздушните системи за наблюдаване на съперника. Възможно е също приключване на системата на изтребителите „ свой-чужд “, защото и двата типа съоръжение са компютъризирани.

За да позволи казуса, Defense News предлага първо да се отсрочи доставката на F-35 до Турция, до момента в който съветските военни експерти, ангажирани с премахване на грешките на С-400, не изоставен страната.

Втората мярка е изключването на „ Триумфите “ по време на полетите F-35. „ Това доста ще понижи успеваемостта на С-400, само че това е част от цената, която Ердоган би трябвало да плати”, заключава изданието.

Американският мозъчен концерн „ Стратфорт”, прочут като „ Централно разузнавателно управление на САЩ в сянка “, също приказва с удивление за мощните страни на С-400 в средата на юли. Според него комплексът има доста „ впечатляващи” тактически и механически характерности, които нямат аналози в своя клас.

Ефективността на комплекса обаче зависи директно от уменията на бойния екипаж, който ги управлява и изискванията на околната среда, считат в „ Стратфорт”.

Сред „ невероятните благоприятни условия " на съветския комплекс анализаторите загатнаха и способността за "откриване на стелт самолети ", повишен обсег на разкриване на цели в съпоставяне със С-300, способността да се поразяват разнообразни типове въздушни цели и доста други.

Въпреки това, публичните опасения на американските специалисти може да са мощно пресилени, счита военният анализатор Александър Голц. Според него сходни изявления отразяват обстоятелството, че американците просто към този момент не се доверяват на турските съдружници.

„ Не съветските военни ще седят в командните пунктове С-400, а турските - те могат да научат всички секрети на F-35. Или американците имат вяра, че хитрите руснаци ще прибавят няколко бъга в електрониката С-400, които автоматизирано ще изпращат информация до Москва? Но всичко това е обвързвано с теориите на конспирацията”, счита Голц.

Събеседникът е сюрпризиран и от концепцията на Defense News „ Триумф” да се изключва по време на полетите на F-35. „ Този съвет няма нищо общо с действителността. Колкото и да е обезпечен изтребителят със „ стелт” технологията, при избрани условия той въпреки всичко се вижда на радара”, изяснява Голц.

Генерал-лейтенант Александър Горков, началник на противоракетните сили на Военновъздушни сили през 2000-2008 година, също е сигурен: даже в случай че F-35 се опита да надхитри съветския зенитен комплекс, „ С-400 ще го види по този начин или другояче, въпреки и на по-късо разстояние, тъй като мощността на разкриване на „ четиристотицата” е доста прилична”.

Горков е уверен, че американците към момента се усещат уязвени от дейностите на Анкара. „ Тук няма военна тактика. Това е чисто политическо решение на Съединени американски щати, те се пробват да покажат, че към момента са в положение да повлияят на Турция като собствен съдружник.

Във всеки случай, добитите С-400 и F-35 ще станат благосъстоятелност на Турция директно”, счита генералът.

Изтребителят F-35 е създаден от средата на 90-те и стартира да влиза в американските войски през 2015 година.

Самолетът е наименуван един от най-модерните модели военна техника и в това време един от най-скъпите - създаването коства повече от 50 милиарда, като се възнамерява да се продаде на цена от 80 до 100 милиона $ на машина.

В същото време лъвският дял на разноските е изразходван тъкмо за оборудването на самолета със „ стелт” технология. В същото време ниският профил на изтребителя остана на напред във времето, поради него дизайнерите пожертваха маневреността, управляемостта и други свойства на самолета.

Въпреки високата цена, F-35 към този момент се купува от съдружниците на Съединени американски щати, в това число от Израел, Канада, Обединеното кралство, Япония, Италия и други. Турция е освен клиент на F-35, само че и производител на част от неговите съставни елементи. Плановете на Анкара бяха да закупи до 100 от тези изтребители.

В същото време, съгласно контракта с Москва, Анкара ще получи две дивизии С-400 плюс някои индустриални технологии. Първата партида от „ Триумфите “ към този момент дойде през първата половина на юли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР