Доставката на новите изтребители F-16, които България закупи от САЩ

...
Доставката на новите изтребители F-16, които България закупи от САЩ
Коментари Харесай

Премиерът: Доставката на новите F-16 ще се забави с две години

Доставката на новите изтребители F-16, които България закупи от Съединени американски щати и “Локхийд Мартин “, ще се забави с две години, заяви министър председателят Кирил Петков пред Нова телевизия.

Забавянето към този момент бе известно, само че Петков за пръв път уточни, че става въпрос за години. Досега от военното министерство се въздържаха да посочат съответен период.

По линията на доставки поради епидемията има закъснение, напомни Петков.

Той обаче счита, че няма да се стигне до загуба на въздушния ни суверенитет, за каквато заплаха предизвести президента Румен Радев.

В събота по тематиката имаше реакция и от американското посолство у нас.

”Програмата по производството на F-16 има закъснение заради спирания във веригата на доставки, породени от пандемията от Коронавирус -19. Това неподходящо закъснение ще се отрази на всички страни, които сега вземат участие в тази програма”.

”Съединените щати остават ангажирани в поддръжката си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се образоваме дружно по време на годишните двустранни и многонационални учения и да влагаме в други планове за рационализация, обрисувани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно съдействие като българския Център за киберзащита към Министерството на защитата, морското наблюдаване и информационното съоръжение за всевъзможен вид въоръжени сили”, показаха от посолството.

Планът бе първите машини да дойдат през 2023, а последните идната 2024 година.

Сделката на стойност над 2. 1 милиарда лв. бе подписана от последното държавно управление на Бойко Борисов и платена предплатено, защото страната ни не разполагаше с изискваната от Съединени американски щати кредитна история за разсрочено заплащане на военни контракти.

В момента България разчита на старите руски изтребители MиГ 29 да пази въздушното си пространство. Жизненият цикъл на машините изтича 2029-2030 година и евентуално ще бъдат употребявани до тогава с друг интензитет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР