Доставените технически устройства за гласуване - машините за гласуване -

...
Доставените технически устройства за гласуване - машините за гласуване -
Коментари Харесай

Три дни преди изборите машините за гласуване имат сертификат

Доставените механически устройства за гласоподаване - машините за гласоподаване - имат към този момент уверение за сходство с условията на член 213, алинея 3 от Изборния кодекс и условията на техническата спецификация по публичната поръчка с Възложител Централна Избирателна Комисия (ЦИК).

от Държавна организация " Електронно ръководство " ( ДАЕУ ), Българския институт по метрология ( БИМ ) и Българския институт за стандартизация ( БИС ). На част от изпитванията са участвали и и от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Не са следени сериозни за изборния развой проблеми и трите виновни институции издават в период своето решение за засвидетелствуване на сходството.

Спазен е, координиран с ЦИК - 31 март 2021 година
 Как се гласоподава машинно - в три стъпки
Как се гласоподава машинно - в три стъпки

ЦИК направи обществена проява

От на ДАЕУ, БИМ и БИС представителни извадки от мостри на доставените устройства. Образците имат идентични характерности и функционалност с тези на останалите устройства, доставени по контракта.

Проведени са редица инспекции, проби и изпитвания за оценка на техническите и функционални характерности на устройствата за машинно гласоподаване, като лабораторно тестване за електромагнитна съгласуемост и проби, свързани с осведомителната сигурност . Извършена е и цялостна деконструкция на машината за инспекция на всички съставни елементи и вложени детайли. Направени са спомагателни климатични и вибрационни изпитвания , с цел да се тества многократното потребление на машините и отсега нататък.

Всички документи са годни и достоверни, както и всички документи са настоящи.

В известието се показва категорично, че в процеса по засвидетелствуване на машините за гласоподаване, че не се включват организационни действия, които се правят от изборната администрация; действия, свързани с засвидетелствуване на организацията и технологията на компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и такива, свързани с логистиката , която ще се прави във връзка с устройствата за машинно гласоподаване.

в техническите устройства за гласоподаване, негова съставка и периферно устройство, както и в консумативите, смарткартите и в софтуера не попадат в обсега на осъщественото засвидетелствуване.
 Международни наблюдаващи ревизираха по какъв начин приготвяме машините за изборите
Международни наблюдаващи ревизираха по какъв начин приготвяме машините за изборите

Оценяването на усторйствата ще завърши до 31 март

Решението за засвидетелствуване на сходството и Доклад от ръководителите на екипи, послужил като правно и фактическо съображение за постановяване на административния акт за засвидетелствуване, са оповестени на страната на ДАЕУ:.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР