Доставчик сканира QR код от служител на ресторант и пренася

...
Доставчик сканира QR код от служител на ресторант и пренася
Коментари Харесай

Как технологията в Китай изпревари вируса

Доставчик сканира QR код от чиновник на ресторант и придвижва храната над бариери, основани, с цел да блокират входа откъм улицата поради пандемията от ковид

© China Daily Въпреки апелите към хората в редица страни да си останат по домовете огромна част от тях не престават да излизат на разходки в парковете, да се събират на тълпи или даже да честват по клубове. Същото се случва към момента и в Бъгария, само че по всичко проличава, че е въпрос на време да бъдат въведени по-строги ограничения.

Преди няколко дни испанското държавно управление да вземем за пример реши да пусне дронове, които да предизвестяват посредством високоговорител жители, които не съблюдават разпоредбите за ограничение на болестта. Този модел в действителност идва от Китай, където инфектираните към този момент внезапно понижават. Зад този прогрес обаче стои цяла система от строги ограничения за наблюдаване, които звучат плашещо за европейските жители.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Окото на Китай

Дроновете са единствено една част от от огромната тактика за наблюдаване, употребена от китайските управляващи, оповестява The Wall Street Journal. През миналите два месеца доста от тях летяха (и евентуално още летят), ръководени от полицията, из улиците на другите градове, с цел да следят дали жителите са екипирани, съблюдават нужната отдалеченост един от различен и дали има скупчвания.

Според шефа на Human Rights Watch в Китай Софи Ричардсън страната употребява невиждано наблюдаване посредством масиви от база данни. В момента са регистрирани 300 милиони камери за наблюдаване в азиатската страна, като множеството от тях имат функционалност за лицево различаване. Това разрешава на органите да схващат кой къде отива и да наблюдават за какъв брой време е отвън дома си. Освен това служителите на реда разполагат и с архива на лечебните заведения, полицейските ръководства и графиците на публичния превоз. Цялата тази информация се резервира и свързва с персоналната карта на всеки жител и по този метод държавното управление на Китай разполага с информация за дейностите на всеки гражданин.

Ето и един образец: през януари човек, който е бил с позитивна проба за ковид, се е возил с рейс и с метрото, с цел да прекоси китайския град Нанджин. Полицията е разгласила в обществените медии всички точки, през които е минал индивидът в избрани часове, с предизвестие, че всеки в региона ще бъде тестван за вируса.

" Голямата база данни може да ти каже дали някой към теб идва от епицентъра на болестта или дали някой е инфектиран ", разяснява пред WSJ Ли Ланжин, която работи в градската лаборатория за диагностика и лекуване. Създадено е и мобилно приложение, което съдържа данни за хора с позитивни проби или такива, които имат признаци за развиване на ковид. Така, откакто някой си вкара името и номера на персоналната карта, му се дава информация дали е осъществявал непосредствен контакт със инфектиран. Към момента повече от 200 млн. души в Китай са употребявали приложението, демонстрират данните.

" Приложението на технологиите поради ковид е инструмент на държавното управление, с който то може да събира огромна информация за хора на едно място дейно и без тяхното единодушие и в някои случаи даже без знанието им ", споделя Ричардсън. Според китайските управляващи цялата тази информация е нужна за битката против ковид, защото им дава по-ясна картина за разпространяването му.

Нарастващият надзор върху популацията по време на здравна рецесия обаче може да бъде нож с две остриета, защото би могъл да окуражи потреблението на този вид технология за цели, които не са изключително приятни. Пример за това е китайският район Синдзян, където на всеки ъгъл има конфигурирана камера с изкуствен интелект, която може да разпознава лица и да дава информация за възраст, етнос и пол. Позицията на китайските управляващи е, че това се постанова, тъй като районът е под опасност от ислямски екстремисти, само че съгласно правозащитни организации става въпрос по-скоро за недоволството на уйгурите от контрола на Пекин върху тяхната просвета и вяра.

Контролът в други страни

Във времена на международна пандемия Китай не е единствената страна, която си служи с технологиите, с цел да " хваща " пациенти. В Южна Корея е напълно законно здравните органи да получават информация какви заплащания са правили хората посредством кредитните си карти, да реализират видеонаблюдение и да схващат местоположението на мобилни телефони, с цел да схванат къде са пътували инфектирани пациенти. Впоследствие тази информация става социална. Резултатът от това е налице - епидемията към този момент е овладяна, а смъртните случаи са извънредно малко.

Полицейски дронове се разпръснаха и в испански градове, откакто страната стана четвъртата в света с най-вече инфектирани с ковид.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР