Достъпът до тях е безплатен, от компютър и мобилни устройстваОтворените

...
Достъпът до тях е безплатен, от компютър и мобилни устройстваОтворените
Коментари Харесай

ДАЕУ ще публикува нови 30 набора отворени данни

Достъпът до тях е безвъзмезден, от компютър и мобилни устройства

Отворените данни са свободно налични и могат да се употребяват за търговски и нетърговски цели
(снимка: CC0 Public Domain)

Нови 30 набора от данни от разнообразни администрации ще бъдат оповестени на Националния портал за отворени данни, поддържан от Държавна организация „ Електронно ръководство ”, стана ясно през вчерашния ден, откакто държавното управление утвърди листата по предпочитани области.

Сред новите набори от данни са: Публичен указател на лицата, притежаващи документи за осъществяване на действия с отпадъци; Регистър на парцелите с променено предназначение; Регистър на записаните туроператори и туристически агенти; Регистър за предоставените концесии за води – изключителна държавна благосъстоятелност и редица други.

Предвидените за издание данни са събирани, съхранявани и предоставяни от институции на централната и локалната администрация. След извършени изследвания и съвещания с потребителите на данни, в Списъка са включени набори от данни, които са избрани като данни с висока социална стойност. Отговорните организации от публичния бранш са задължени при всяка смяна да актуализират оповестените отворени данни на Портала, поддържан от ДАЕУ.

Съгласно условията на Закона за достъп до социална информация, организациите от публичния бранш разгласяват за повторна приложимост обществената информация, която събират, основават и поддържат, в отворен машинно четим формат. С публикуването на данните на Националния портал за отворени данни се реализира по-добра бистрота и отчетност, усъвършенства се потреблението на оповестените данни, както и достъпът на жителите и на бизнеса до обществена информация, подчертаха от ДАЕУ.
още по тематиката
Порталът за отворени данни е основан през 2018 година и съставлява единна, централна, обществена, уеб основана осведомителна система, която обезпечава публикуването и ръководството на информация за наново потребление в отворен, машинно четим формат, дружно със съответните метаданни (категории, номер на документ, заглавие и други обозначения, създател, получател, дата на основаване на документа и др.).

Данните на Портала са свободно налични и могат да бъдат употребявани за търговски и нетърговски цели. Порталът съдържа информация, разпределена в 14 тематики, като обучение, енергетика, превоз, околна среда, региони и градове. На него са качени над 10 хиляди набори от данни, в отворен машинно четим формат, оповестени от съвсем 500 институции и организации.

Достъпът на потребителите до тези данни е безвъзмезден и леснодостъпен както от компютър, по този начин и от мобилни устройства. Порталът подсигурява, че отворената информация, която се разгласява, е събрана и обработена от достоверни източници, каквито са административните органи, по отношение на нормативните им отговорности.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР