Достъпът до публична информация е гражданско право. Радваме се, че

...
Достъпът до публична информация е гражданско право. Радваме се, че
Коментари Харесай

”Златен ключ” за Антикорупционен фонд

„ Достъпът до обществена информация е гражданско право. Радваме се, че от ден на ден организации и жители в България се борят интензивно, с цел да го осъществят. Споделените старания ни вършат по-силни в битката за правото да знаем. “ Това сподели шефът на АКФ Бойко Станкушев, откакто Антикорупционен фонд получи премията „ Златен ключ “ на 18-тата гала за Деня на правото да знам.
Вижте постът на АКФ на формалната му страница във фейсбук:

Вчера АКФ получи премията „ Златен ключ “ на 18-тата гала за Деня на правото да знам, проведена от Програма Достъп до Информация/Access to Information Programme. АКФ беше награден в категорията „ Неправителствена организация, най-активно употребила инструментите на Закона за достъп до социална информация “ (ЗДОИ).
АКФ употребява точно ЗДОИ, с цел да удостовери информацията по някои от знаковите си следствия.

През 2018 и 2019 АКФ завоюва 2 каузи против незаконосъобразни отводи на Българската организация за сигурност на храните да даде значима социална информация по следствията „ Златна локва “ и „ Война на трупове “, с които се конкретизира мащаба на откритите в двата проблема злоупотреби и престъпления.

През 2019 АКФ завоюва дело и против министъра на енергетиката, който отхвърля да даде документ, с който се обосновава определянето на частната Топлоелектрическа централа Варна като студент запас за българската енергетика, вместо държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток 2.

През 2020 година по дело, повдигнато от АКФ, съдът задължи министъра на опазването на здравето да даде договорите за доставка на маски и респиратори от Китай на стойност 4,6 милиона лв..

„ Достъпът до обществена информация е гражданско право. Радваме се, че от ден на ден организации и жители в България се борят интензивно, с цел да го осъществят. Споделените старания ни вършат по-силни в битката за правото да знаем “ сподели шефът на АКФ Бойко Станкушев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР