Достъпът до нови лекарства, заплащани от Здравната каса, ще бъде

...
Достъпът до нови лекарства, заплащани от Здравната каса, ще бъде
Коментари Харесай

Предупреждение - наредба бави нови лекарства, които покрива НЗОК

Достъпът до нови медикаменти, заплащани от Здравната каса, ще бъде занимателен с измененията в Наредбата за цените на медикаментите, която влиза в действие от 1 април. Това заяви Деян Денев, ръководител на Асоциацията на производителите на истински медикаменти, съобщи БГНЕС.
Според измененията в наредбата ново лекарство ще се заплаща от Здравната каса единствено в случай че в 5 от 17 страни то е заплатено от публичен здравен фонд и в случай че има най-малко една позитивна оценка на здравните технологии от 4 страни от Европейския съюз. Освен това кандидатстващите нови медикаменти би трябвало да получат утвърждение до 30 септември на миналата година, с цел да влязат в действие от идната.
Също фирмите ще би трябвало да връщат отстъпки на Здравната каса, в случай че се потвърди преразход за тези медикаменти в Касата, изясни още Деян Тенев пред БНР. И добави: " Иновацията стана по-рестриктивна, в сравнение с беше досега. Изискват се доказателство от други държави… До 30 септември тази година, за разлика от миналата година, продуктите би трябвало да бъдат оценени и прегледани, което може да докара до съществено закъснение и да забави реимбурсацията до 2021-ва, вместо 2020-а, и не на последно място новият механизъм за възнаграждение на отстъпки. Това значи, че фирмите би трябвало да върнат всички средства, които Касата е платила за тези нови артикули до нула, без да имат никаква сигурност за идващите години, което може да ги обезкуражи да доставят нови медикаменти за България въобще ".
През 2019 година новите медикаменти, които се заплащат от Здравната каса са 21, а за 2020 година реимбурсация чакат към 15 нови лечения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР