Достъпът до лечение на над 7000 пациенти, които се нуждаят

...
Достъпът до лечение на над 7000 пациенти, които се нуждаят
Коментари Харесай

Одобрение за биологична терапия на пациенти ще се дава само в София

Достъпът до лекуване на над 7000 пациенти, които се нуждаят от биологична терапия, ще бъде усложнен след ново решение на здравното министерство, смятат лекари и пациенти.
 
Причината е, че към този момент няма да има обособени комисии по градове, които да дават позволение за започване на лекуване с биологични препарати. За тази цел се основава един Постоянен експертен съвет, който ще се обитава в София. Това, според пациентски организации, първо ще докара до закъснение на издаването на решения, а въпреки това, ще затрудни болните, които наложително ще би трябвало да пътуват до столицата, с цел да бъдат утвърдени.

" На съществуващите сега комисии им се изземат функционалностите, тоест оповестени са за некомпетентни и се основава една способена комисия, която в действителност и досега е работила, само че тази комисия в Александровска болница иззема функционалностите на сътрудниците си в страната, сподели Ива Димова, ръководител на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични затруднения.

Пациентите от цялата страната ще би трябвало да пътуват до столицата заради тази само способена да дава мнение комисия по отношение на започване на биологичната терапия или промяна на лечението, разяснява Домова. Към момента хората, които ще бъдат наранени от тази смяна са 7000 души. На месец терапия стартират 90-100 индивида, пресметна тя.
 
Димова зададе и два въпроса: как физически една комисия ще поеме подобен огромен брой пациенти; за пациентите, които не са от столицата кой ще поеме грижата. Това не е в интерес на пациента, а задачата е една - икономисване на средства посредством разтакаване на пациентите и посредством възпрепятстване достъпа до модерно лекуване, безапелационна е тя. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР