Достъпът до безллатни изледвания за откриване на COVID-19 е затруднен.

...
Достъпът до безллатни изледвания за откриване на COVID-19 е затруднен.
Коментари Харесай

Затруден е достъпът до безплатни PCR тестове след края на извънредната обстановка

Достъпът до безллатни изледвания за разкриване на COVID-19 е усложнен. За това алармират лекари и пациентски организации. След края на извъредната епиодемчина обсътановка Коронавирус зоните не работят, а здравната каса не покрива бързите проби. А посоки за PCR изледвване се отпускат след обзор при експерт.

С края на изключителната конюнктура се върна правилото персоналните лекари да не могат да издават посоки за PCR проби за COVID-19. Изследването е високоспециализирано и може да бъде назначено от експерт. А с цел да стигне до подобен, пациентът би трябвало да вземе направление от персоналния си доктор.



" За страдание при договарянията с НЗОК не беше срещнато схващане, за това,че ще се затрудни извънредно диагностиката на тези пациенти и ще сложи в риск останалите, които са пристигнали по различен мотив в кабинетите ", изясни доктор Гергана Николова - член на УС на БЛС, общопрактикуващ доктор.

" На процедура доста хора ще се откажат да се тестват. За злощастие това може да докара до поредна вълна., която може да ни излезе скъпа и прескъпа. Знаем какви са икономическите загуби при всеки коронавирус ", добави доктор Станимир Хасърджиев- ръководител на Националната пациентска организация.

В тази лаборатория в предходните месеци уловили пациенти, които злоупотребяват с направленията и вместо за диагностика, ги употребявали с цел да получат гратис зелен документ.

" Пациентът си пуска направление по Здравна каса и по-късно го употребява за пътешестване в чужбина или с цел да отиде на работа, когато това се изискваше. Дори имаме пациенти, които са викали полиция на място при нас за това, че не може да им се генерира зелен документ при нас от направление по НЗОК ", изясни доктор Благовеста Пенчева - медицински шеф на лаборатория.

За първите три месеца на годината здравната каса е платила близо 290 000 PCR проучвания за COVID-19. Почти всички са били назначени от общопрактикуващи лекари. От началоТО на парил в тази лаборатория регистрират PCR тестванията за коронавирус са намалели на половина.



" А тези с направление, които са са намалели още повече. Така от началото на месеца имаме към 150 теста ", споделя доктор Благовеста Пенчева.

Личните лекари могат да създадат бърз тест за сметка на пациента, само че не могат да разгласят резутлатата в националната осведомителна система.

" Ако ви направи екип на Бърза помощ, той може да ви разгласи в системата като пациент с коронавирус, само че в случай че го направи персоналният доктор и направи в кабинета подобен антигенен тест - няма по какъв начин да го разгласи в системата ", сподели доктор Гергана Николова - член на УС на БЛС, общопрактикуващ доктор.

Медиците поискали от Здравната каса да покрива бързите проби.

" Но и това не ни беше позволено. Като не може да назначаваме PCR, да можем да вършим антигенни проби ", добяви доктор Николова.

" Жалко е, че българските институции не престават да не схващат какво значи универсално, налично опазване на здравето. Ние сме нацията, която изпада в беднотия в най-голяма степен поради заболяване ", сподели доктор Станимир Хасърджиев - ръководител на Националната пациентска организация.

От НЗОК отхвърлиха среща с екипа ни. Не дадоха отговор и документално на всичките ни въпроси. А поради пониженото търсене тук-там цената на PCR теста за COVID-19 е по-ниска.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР