Доста са хората, които се притесняват, че роботите ще заемат

...
Доста са хората, които се притесняват, че роботите ще заемат
Коментари Харесай

Роботите идват - пригответе се за дълги часове, по-малко заплащане и по-малко работни места

Доста са хората, които се тормозят, че роботите ще заемат работните им места в бъдеще. Изкуственият разсъдък и автоматизацията би трябвало да покачат продуктивността на чиновниците и да подтикват икономическия напредък, като в същото време ще основат нови, по-добре платени работни места - или най-малко това е тезата.

Нови проучвания обаче плануват, че възходът на роботите може да не е толкоз потребен за служащите, колкото настояват някои. Автоматизацията може да има позитивно влияние върху икономическия напредък и продуктивността, съгласно икономисти, само че за служащите това може и да не е позитивна смяна, написа Fortune.

" Роботите могат да имат негативно влияние върху заетостта, което ще накара някои служащи да изоставен работната мощ и безработицата може да с усили ", съгласно професори от University of Pittsburgh Tsinghua и Tianyi University и University of Toronto.

Проведени са проучвания върху резултатите от промишлените роботи върху китайския пазар на труда, като са извършени изследвания измежду над 15 000 фамилии. Според изводите работната мощ се пробва да се " приспособи " към трагичните промени, донесени от роботиката.

" Използването на роботи довежда до спад в присъединяване на работната мощ (-1%), заетостта (-7,5%) и почасовото възнаграждение (-9%) на китайските служащи ", считат създателите на отчета.

" Освен това, за тези които не престават да работят, работното време става по-дълго - приблизително с 14%. "

Китай гледа към автоматизация на работните места от повече от десетилетие, изключително в индустриалния бранш. Страната има най-вече промишлени роботи в света и тази година тя изпревари Съединени американски щати по брой роботи на глава от популацията, съгласно Международната федерация по роботика.

Но за служащите там възходът на роботите не постоянно е от изгода. Основния снабдител на iPhone, Foxconn да вземем за пример, размени над 400 000 работни места с роботи в процеса на автоматизация - това се случи сред 2012 година и 2016 година
 Съединени американски щати
Съединени американски щати " наемат " рекорден брой роботи, с цел да запълнят дефицита на работна ръка

Много компании се пробват да намерят квалифицирани чиновници, само че опитите им се оказват несполучливи

Доказателствата за краткосрочните проблеми на пазара на труда, породени от роботиката в Китай, са изключително неприятна вест за разрастващите се стопански системи, разясняват икономисти.

Много нововъзникващи пазарни стопански системи разчитат в огромна степен на селскостопанския и индустриалния бранш, където е евентуално автоматизацията да измести служащите.

" Последствията за работните места от роботизацията в нововъзникващите пазари, могат да бъдат огромни и да обиден растежа и неравенството ", пишат икономистите.

Според отчета разрастващите се пазари може да бъдат изправени пред " нараснала продуктивност и евентуално по-високо икономическо неравноправие и обществени безредици ", в случай че изберат да автоматизират работни отсега нататък.

Все отново ще се организират още проучвания за това дали дълготрайните усъвършенствания на продуктивността от роботиката и автоматизацията ще се " трансфорат в напредък на заетостта " някой ден, само че към този момент изводите са, че служащите евентуално ще продължат да губят работни места, поради тези нови технологии.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР