Доста прохладно започва първият учебен ден с температури в повечето

...
Доста прохладно започва първият учебен ден с температури в повечето
Коментари Харесай

Времето до края на септември - валежи, но и температури над 20 градуса

Доста ветровито стартира първият образователен ден с температури в множеството региони сред 6 и 11 градуса. В Югоизточна България и по Черноморието са малко по-високи - до 15-16 градуса. Но като цяло облачността от запад стартира да се раздира и да понижава. Все отново оставаме в циркулацията на циклона, който носи този студен, леден въздух и доста превалявания в Централна и Западна Европа. Това сподели в студиото на синоптикът Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология.

" Центърът на този циклон в този момент се намира над северозападните региони на Балканите и през идващите дни ще се изнася на запад, т. е. има ретроградно придвижване. Това е един доста просторен, добре проведен, мощен циклон, който предизвиква превалявания с големи вреди в Централна Европа ", разясни тя.

По отношение на времето у нас през цялата седмица заран ще е по-хладно. От вторник минималните температури ще се покачат, ще има по-често забележителна облачност, а по-значителни превалявания се чакат към сряда и петък на повече места в страната, с изключение на в планинските и в източните региони. Днес най-голяма е вероятността за превалявания в Югоизточна България. В останалата част от страната ветровито време, само че в множеството региони съвсем без превалявания.

" Най-засегнати от циклона " Борис " са Централна Европа, Полша - южните региони, обилни превалявания има в Чехия и Словакия. През идващите дни обилни превалявания ще има в Италия и по Адриатическото крайбрежие на Балканите. Днес в Австрия ще има доста превалявания и то обилни количества - над 50 литра на кв. метър, тук-там даже и над 100 литра на кв. метър. В част от Алпите ще продължи да вали сняг и там ще се натрупва забележителна снежна завивка ", разясни Стойчева.

В доста региони на Чехия, на Словакия, на Унгария, северозападните региони от Балканите количеството на преваляванията е 25-50 литра на кв. метър, добави тя.

У нас превалявания се чакат към 27-28 септември. Но като цяло през втората половина на септември температурите ще се покачат. През идващите 10 дни не се чакат толкоз ниски температури, с цел да се образуват и слани. Ще има температури сред 20 и 25 градуса, само че ще има и превалявания в доста региони, сподели още Анастасия Стойчева.

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР