Доста грешно се споменава, че войната в Украйна е първият

...
Доста грешно се споменава, че войната в Украйна е първият
Коментари Харесай

Войната в Югославия - последният голям военен конфликт в Европа преди Украйна

Доста неверно се загатва, че войната в Украйна е първият огромен боен спор от началото на Втората международна война. Преди повече от 20 години в огромна част от балканските страни се организира война, която остава в историята като Югославската война. Тя води до разпадането на Югославия на обособени страни, рухването на Слободан Милошевич от власт в Югославия и голям брой убити и ранени.

Близо 10 години Балканите са разтърсени от Югославската война, която се води на територията на някогашна Югославия в страните Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Словения. Тя поставя завършек на Югославия, която се разпада на обособени страни като Хърватия, Босна и Херцеговина и Словения. Военните дейности обаче се водят освен сред Сърбия и останалите, а сред всички. Военните дейности стават повече и като война сред християни и мюсюлмани.

Страни като Хърватия, Словения и Сърбия са християни, до момента в който Босна и Херцеговина и Косово са мюсюлмански страни.

По време на войната се случва и клането в Сребреница, когато през 1995г. в босненския град Сребреница са убити сред 7 и 8 хиляди мъже и деца мюсюлмани. Това е последният публично приет геноцид в международната история.

И до ден сегашен няма точни данни какъв брой хора са починали и били ранени, както и какъв брой остават без дом.

Унищожителната война завършва през 1999г. след бомбардировките от НАТО против сръбската столица Белград и подписването на Кумановски контракт. След него пада Слободан Милошевич, който е задържан и изправен пред Военния арбитражен съд в Хага.

Милошевич е съден за военни закононарушения и умира в пандиза през 2006г.

Трибуналът в Хага дълги години търси и виновниците за клането в Сребреница - Радко Младич и Радован Караджич. Двамата се криеха, а Караджич даже беше трансформирал напълно външния си тип и беше сменил самоличността си. Те бяха задържани и сега излежават доживотните си присъди в Хага.

Военните дейности обаче не престават до 2001г.

Над 20 години по-късно в Европа още веднъж има война, а войната в Украйна е вторият огромен боен спор, който се води на територията на континента след Втората международна война.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР