Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България

...
Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България
Коментари Харесай

Шефът на РЗИ София: Високата смъртност е в резултат на неглижирането на хроничните заболявания

" Доста е стеснителен процентът и растежът на смъртността в България на 100 000 души население. Това, което виждаме и отчитаме, е, че самата смъртност е вследствие на много сложни фактори. Личното ми мнение е, че в годините обратно се пропусна предварителната защита и контрола на хроничните незаразни болести - диабет, артериална хипертония ". Това съобщи шефът на Столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев пред Нова телевизия.

Според него хората са неглижирали отношението към профилактичните прегледи, които би трябвало да се организират постоянно. Д-р Пенчев е на мнение, че засилените съпътстващи болести са дали картбланш на вируса да покаже своята мощ. 

" Здравето е отговорност на всеки. Ако не водите един здравословен метод на живот, търсите лекуване към този момент при реализирано заболяване. В интервалите, когато трябваше да се вършат тези прегледи, доста хора ги неглижираха. За страдание точно тези съпътстващи болести водят до високата смъртност ", сподели още той. 

Д-р Пенчев акцентира, че въвеждането на по-строги ограничения първо е препоръчано от ръководената от него ревизия. Според него до тях се е стигнало, откакто случаите на позитивни за ковид внезапно са се нараснали през март. 

" Ако умрелите са 390 от началото на годината до момента, единствено за първите 15 дни на март за София те са 100. Всяка една мярка се вкарва за избран интервал от време и от нея се чака избран резултат. За страдание това, което споделих като числа, в хода на епидемиологичните изследвания информацията, която получихме, и дифузното разпространяване, тази комплексност от фактори ни принудиха да въведем такива ограничения. В рамките на тези 10 дни ние чакаме най-малко да задържим цифрата на позитивните и да ограничим броя на приетите в болница ", изясни шефът на СРЗИ. 

Според него всяка мярка може да бъде анулирана или отчасти удължена. Той не изключва и сегашните строги ограничения да бъдат с по-дълъг период. Това зависело от това, какъв ще бъде резултатът на ограниченията. 

" В момента ограниченията, които са наложени, обгръщат доста браншове. Имахме диалог с представители на Асоциацията на заведенията - обезпокоени са и са в правото си, само че няма по какъв начин да кажа съответна дата. Ние въпреки всичко дадохме прозорец за всички бизнеси да се приготвят за това затваряне ", сподели още доктор Пенчев. 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР