Доскорошният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е предложена за

...
Доскорошният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е предложена за
Коментари Харесай

"Екологът Ирина Бокова" ще работи за "касиера на Путин"

Доскорошният общоприет шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова е препоръчана за член на борда на съветския производител на изкуствени торове " Фосагро ", заяви компанията. Тя най-вероятно ще стане първата жена в Управителния съвет, само че и влиза в най-голямата сходна компания в Русия, тъй като имала " интернационална експертиза в региона на отбраната на околната среда ", изяснява московският в. " Комерсант ".

Бокова е препоръчана за така наречен самостоятелен шеф, т.е. не е представител на акционер и не заема ново място, а е част от разширението на борда с още трима души. Основният акционер и ръководител на съвета е милиардерът Андрей Гурев (той е в най-новия лист на Съединени американски щати, прочут като документът " Кремъл " или описът " Путин ", а синът му със същото име е изпълнителен директор), разяснява, че " това подхожда на най-хубавите практики и стандарти за корпоративно ръководство ".

" Комерсант " не показва какво схваща Бокова от ръководство на бизнес с торове, само че акцентира, че " в действителност, в системата на Организация на обединените нации тя е отговаряла за устойчивото развиване на планетата и това ще е задоволително за безусловно всички категории вложители във " Фосагро ".

Връзката сред Бокова и компанията идва от това, че руснаците са финансирали стратегии на ЮНЕСКО отвън бюджета на международната организация за обучение, просвета и просвета - подаяние за млади учени, занимаващи се с така наречен зелена химия и стабилно развиване. Тя има и връзки с водещи научни институти по света, което може да бъде потребно за осъществяване на новата тактика на " Фосагро " за развиване до 2025 година, написа още в публикацията на " Комерсант ".

Чрез акционерната си конструкция компанията свързва Ирина Бокова и с един от най-близките хора до президента Владимир Путин. Това е Владимир Литвиненко, който през цялото време на президентската кариера на Путин непроменяемо оглавява предизборния му щаб в Санкт Петербург - родния град на президента. След изборите през 2000, 2004 и 2012 година, наскоро той още веднъж стана един от ръководителите на щаба за изборите на 18 март 2018 година

Литвиненко е и вторият по величина акционер във " Фосагро " - по данни от февруари предходната година той е направлявал 14.52% от акциите. След това семейство Гуреви се раздели с част от акциите си и в този момент делът му се усили през април 2017 година до 19.35%. Само през юли предходната година цената на този пакет бе съвсем 60 милиарда рубли ($1.01 млрд.). След това разбъркване фамилията на някогашния сенатор на Мурманска област остана с 48.8%, а някогашният общоприет шеф Игор Антошин - със 7.07% от акциите.

Освен това Литвиненко от дълги години е ректор на Националния минно-геоложки универститет " Горный " в Санкт Петербург и сега член на борда на " Фосагро " е първитя му заместител Наталия Пашкевич.

Кой е Литвиненко

През университета, в който цялостен живот работи 63-годишният Литвиненко, минава и близката връзка с Путин. Неведнъж съветски издания са твърдяли, че той освен е негов другар, само че е и действителният създател на дисертацията му " Стратегическо обмисляне на възпроизводството на минерално-суровинната база на района в изискванията на образуване на пазарни връзки ". Дисертацията на офицера от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), която малко на брой са виждали в оригинал, е предпазена през 1997 година - три години, откакто Литвиненко става ректор, какъвто е и до през днешния ден. През 1997 година той е началник на научния съвет, пред който е предпазена дисертацията. През 1994 година Путин става зам.-кмет на Санкт Петербуг в екипа на Анатолий Собчак с сектор външнотърговски връзки.

През 2006 година анализатори на американския институт " Брукингс " оповестиха, че текстът е огромно плагиатство - 16 от уводните 20 страници са същите като публикацията от 1978г. " Стратегическо обмисляне и политика " на професорите Уилям Кинг и Дейвид Клиланд. Изследователи на биографията на Путин са писали, че в последните години на някогашния Съюз на съветските социалистически републики за образование и вътрешна приложимост в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) са преведени няколко водещи западни издания по стратегическо обмисляне.
Олга Литвиненко - дъщерята на Владимир Литвиненко, сподели в изявление за Радио " Свобода " на 24 януари, че татко ѝ е " един от сенчестите касиери на Путин ".

" Баща ми, сходно на Ролдугин, държи капитал на Путин. Това се илюстрира от делото ЮКОС, когато един от най-значителните активи - предприятието " Апатит " (основният актив на " Фосагро " ), просто бе отнето от законните акционери. При тях се явил човек, показал се като доближен на Путин и им обяснил, че в случай че в този момент не продадат компанията на доста ниска цена, то просто ще повтори ориста на ЮКОС и ще бъде унищожено ", споделя Олга, която е с полско поданство и живее в чужбина, откакто преди 6 години бяга от Русия със сина си. " Сега този актив е в структурата на " Фосагро ", татко ми е вторият по величина акционер след Андрей Гурев с съвсем 20% и това е образец за корупционни схеми, зад които се крият парите на Путин. "
" Апатит ", основан в град Кировск в Мурманска област, стана жертва на разгромяването през 2003 година на бизнеса на олигарха Михаил Ходорковски, защото се контролираше от неговата група " Менатеп ". Именно с помощта на акцията към " Апатит " Владимир Литвиненко, притежател и на елитни парцели, става доларов милиардер. Разривът с щерка му е толкоз бездънен, че някогашните ѝ сътрудници, до момента в който тя е народен представител от Народното събрание на Санкт Петербург (2007-2011 година от партия " Справедлива Русия " ) са задържани и наказани в няколко каузи.

На 24 януари Олга Литвиненко показа в Народното събрание на Литва отчет за това по какъв начин путинова Русия употребява интернационалните правни съглашения като инструмент за гонене на политическите съперници на Кремъл зад граница.

" Най-богатият ректор на Русия "

Едно от последните следствия за Литвиненко, оповестено през декември 2016 година от Transparency International, докара до това, че медиите започнаха да гонаричат " най-богатият ректор на Русия ".

Според организацията за битка с корупцията част от площите в жилищен комплекс върху терен на университета на Литвиненко се е оказала в ръцете на компании, свързани с него. Преди това изданието " Деловой Петербург " направи поредност от изявления за това по какъв начин " земи и здания за 7 милиарда рубли минаха от университета към хора, близки до ректора Владимир Литвиненко ".

Човекът, който управлява научна институция, бе препоръчан предходната година от " Росимущество " за член на борда на петролната компания " Башнефт ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР