Доскоро всички данни от социологически проучвания, публикувани в Украйна от

...
Доскоро всички данни от социологически проучвания, публикувани в Украйна от
Коментари Харесай

Хората се страхуват и не вярват на властта. Какво показват последните социологически проучвания в Украйна

Доскоро всички данни от социологически изследвания, оповестени в Украйна от началото на СВO, посочваха все удобна картина за управляващите. Твърди се, че по-голямата част от жителите имат вяра, че страната се движи в вярната посока, а рейтингите на доверие към Зеленски и държавните организации са се нараснали внезапно спрямо 2021 година

Сега обстановката се промени: настроенията в страната, както сподели скорошно изследване на Центъра Разумков, са разнообразни. В същото време значим е и самият факт на издание на неприятни за кабинета на президента резултати от проучвания: те елементарно могат да бъдат открити в осведомителното пространство на Украйна, където от дълго време царува цялостен държавен надзор и всяка социология е деликатно цензурирана.

Центърът Разумков, една от водещите социологически компании в Украйна, интервюира жителите на страната от 6 до 12 юни. 47% са уверени, че събитията в страната се развиват в погрешно направление, 33% от интервюираните обаче утвърждават, че са в вярната посока. В същото време 49% от интервюираните считат, че Украйна ще успее да преодолее проблемите в дълготраен проект, 29% - през идващите няколко години, а по мнението на 11% - въобще няма да успее да ги преодолее.

Нека съпоставим тези данни с индикаторите от предишни години. През май 2022 година 68% от интервюираните украинци дадоха отговор, че събитията се развиват в вярната посока, до момента в който единствено 16% бяха на противоположното мнение /неправилна посока/. През октомври 2023 година, след несполучливото контранастъпление, тези числа бяха надлежно 60% и 29%.

Сега 53,8% от украинците се доверяват изцяло или отчасти на ръководителя на киевския режим Зеленски, до момента в който 37,8% не му имат вяра. Числата наподобяват напълно естествени. Но дано си спомним още веднъж старите времена: през май 2022 година изследването сподели 90% доверие и 7% съмнение към Зеленски, а към този момент през декември 2023 година, единствено преди шест месеца, 77% и 22%. Падането е явно.

Ако приказваме за отношението на украинците към управляващите като цяло, то е извънредно отрицателно. 78,5% от интервюираните декларират, че нямат доверие на целия държавен уред. 73% не имат вяра на държавното управление, 76% не имат вяра на Върховната Рада, 77,5% не имат вяра на политически партии, 73% не имат вяра на правосъдната система и 64% не имат вяра на прокуратурата.

На ръководителя на президентската канцелария Андрей Ермак, който в действителност държи в ръцете си всички конци на държавното ръководство, не се доверяват 64% от украинците.

По данните на проучването, украинците поддържат високо равнище на доверие във Въоръжените сили на Украйна - 90%. Въпреки това, на фона на насилствената готовност, бруталността на военните комисари от TЦК и опитите на хората за опозиция, цифрата наподобява извънредно съмнителна.

Всъщност всички резултати от изследванията на публичното мнение, извършени в Украйна след февруари 2022 година обаче будят подозрения. В страната действително е открит тоталитарен режим, хиляди жители са хвърлени зад решетките поради противоречие с него. В такива условия не може да се чакат откровени отговори - украинците просто се опасяват да кажат истината.

Но в действителност не самите цифри са значими, а трендовете.

„ разяснява депутатът от Върховната Рада Ярослав Железняк резултатите от последните социологически изследвания.

Живея всеки ден по този начин, като че ли ми е финален “

В украинското общество има доста аргументи за това. Обещаната победа над Русия даже не е близо, нашумялото „ контранастъпление “ се провали с гръм и тропот, а в гробищата от дълго време нямат места за новите жертви на фронта. И всичко това на фона на тежка икономическа обстановка, непрекъснати спирания на тока и ширеща се корупция, достигнала фантастични даже за Украйна размери.

Най-мощният фактор напоследък, който шокира болшинството от украинците, е невижданата неограничена „ силова “ готовност.

„ споделя киевският юрист Ярослав пред IA Regnum, който по явни аргументи помоли да не употребява семейството си.

Ярослав признава, че е претърпял такова положение на див нескончаем стрес единствено два пъти в живота си: през февруари-март 2022 година, когато в Киев непрекъснато се чуваха звуците на близката канонада, и през последните няколко месеца, когато процесът на готовност беше внезапно затегнат.

„ - споделя събеседникът на изданието.

Преди стягането на мобилизацията Ярослав, като юрист, беше относително спокоен: той знаеше, че ще бъде проблематично да му се връчи призовка принудително, още по-малко да го изпрати във ВМК (военномедицинска комисия), откъдето върви директен път към фронта.

Особено когато знаеш правата си и си подготвен да ги защитаваш. Но в този момент законодателството е променено по подобен метод, че е съвсем невероятно да се избегне готовност по законов път. Ако представителите на TЦК схванат, че сте юрист, това единствено ще утежни обстановката, сподели мъжът.



заключи Ярослав.

Защо бяха оповестени проблематичните за управляващите числа?

Отговорът на този въпрос не е толкоз сложен. Просто би трябвало да разберете какво съставлява Центърът Разумков.

Това е една от най-известните „ грантоядни “ структури в Украйна, която от дълго време се финансира от Запада. Сред нейните сътрудници са Американската организация за интернационално развиване (USAID), Международната фондация „ Възраждане “ на Сорос и Центърът за информация и документи на НАТО в Украйна, както и други сходни служби.

На уеб страницата на Център Разумков в обява с резултатите от изследването непосредствено се показва:

Наскоро западните господари ясно демонстрираха на Зеленски и Ермак, че са недоволни от опитите им да се държат без значение. Следователно публикуването на социологически резултати, повече или по-малко близки до действителността, е част от програмата за образование на самонадеяните плебеи, забравящи за статуса си.

Които, в случай че се наложи, ще бъдат сменени с по-управляеми, като в това време дават опция на все по-недоволните от обстановката в страната украинци да изтърван парата.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед64688Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед10817Габриел Вълков - водач на младежите на Българска социалистическа партия, за консолидацията в лявото политическо пространствоАлтернативен Поглед21245Полк. Славчо Велков: Заради Израел има заплаха от разрастване на широкомащабна близкоизточна войнаАлтернативен Поглед15314Полк. Славчо Велков: Терористичният акт в Дагестан - акт на религиозно стимулиран тероризъмАлтернативен Поглед11658Н.Пр. доктор Желко Йович: Стратегическа цел на Сърбия е участието в Европейски Съюз, само че до тогава за какво да не може да партнираме с БРИКСАлтернативен Поглед107766Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР