Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка се очертава да бъде

...
Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка се очертава да бъде
Коментари Харесай

"Алфа рисърч": ИТН се срива до пето място. Радев води солидно за президент, но битката ще е заплетена

Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска борба се обрисува да бъде по-заплетена и с отворен край, като актуалният държавен глава Румен Радев води със солидна преднина пред втория - проф. Анастас Герджиков, и третия, който за момента е Лозан Панов. Това демонстрира изследване на " Алфа рисърч ", направено в интервала от 4 до 10 октомври измежду 1123 пълнолетни жители посредством директно стандартизирано изявление по домовете. То отразява първите публични реакции, директно след оповестяване кандидатурите на проф. Герджиков и арбитър Панов, само че и преди издигането на Мустафа Карадайъ, който не е включен в анкетата.

Нагласите за третия следващ парламентарен избор към този момент пък сочат като най-вероятен сюжета да има нов шестпартиен парламент, в който за болшинство ще са нужни три или четири политически сили. ГЕРБ продължава да е водач, Българска социалистическа партия е на втора позиция, а новата групировка на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната " е трета, на по-малко от % след нея. " Демократична България " е на четвърто място, а спечелилият във вота през юли " ИТН " се срутва до пета позиция. Последна измежду влизащите в Народното събрание партии е Движение за права и свободи, а групировката към Мая Манолова и Николай Хаджигенов " Изправи се.БГ! Ние идваме! " може да остане пък под прага за влизане.

Оправдават се упованията, че избори две в едно водят до повишение на изборната интензивност, като организацията чака съвсем 53% да гласоподават за президент, а 47.6% - за парламент.
Как са разпределени силите над месец преди вота за парламент
ГЕРБ продължава да бъде преди всичко с поддръжка от 23.1% от твърдо решилите да гласоподават на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите, сочат данните на " Алфа рисърч ".

Подредбата надолу обаче е мощно оспорвана, като резултатите на петте останали партии са относително близки. На второ и трето място организацията слага Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " на Петков и Василев, като разликата сред тях е под %. Новият план стартира с летящ старт, само че все още при него се обрисува по-скоро високо плато, в сравнение с експоненциален напредък, считат социолозите на организацията.

В изгода на Българска социалистическа партия играе високата готовност на гласоподавателите й, само че коронавирус рецесията и машинният избор могат да доведат до понижаване на този резултат, допълват те.

Сривът при " ИТН " на Слави Трифонов продължава и все още партията е на пета позиция. С минимална преднина от половин % пред нея на старта на акцията е " Демократична България ". И при двете обединения се следи отлив на гласоподаватели към новия план на някогашните служебни министри, само че при Има Такъв Народ той е изключително мощен, като единствено за месец поддръжката за Има Такъв Народ спада с нови 5 процентни пункта и на процедура се стопява на половина по отношение на юлските избори.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Компании 3 Вечерни вести 1 Свят 2 Компании 3 Вечерни вести 1 Компании 2 Технологии 3 Икономика
" Демократична България " също губи сред една шеста и една пета от своите гласоподаватели, привлечени от новия план. Издигането на лична президентска кандидатура, както и по-силната й политическа еднаквост въпреки всичко понижават вредите от този развой.

Последната партия, която сигурно ще попадне в Народното събрание, е Движение за права и свободи. Поради късното издигане на нейния водач Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, изследването не мери поддръжката за него, само че социолозите означават, че това до какъв капацитет ще успее да доближи той, ще е следващата от интригите на тези избори.

Няма сериозна статистическа възможност някоя друга партия да прескочи 4%-та преграда, считат от " Алфа рисърч ". Така под чертата остават " Изправи се.БГ! Ние идваме! " и националистическата " Възраждане ". Ако тази наклонност се резервира в хода на акцията, това би означавало известно преразпределение на електоралните настройки, само че не и съществена смяна в съотношението на силите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР