Доскоро Австралия беше най-големият доставчик на коксуващи се въглища в

...
Доскоро Австралия беше най-големият доставчик на коксуващи се въглища в
Коментари Харесай

Бунт на руски затворници: Няма да отидем да размахваме кирки

Доскоро Австралия беше най-големият снабдител на коксуващи се въглища в Китай, като годишно внасяше в Поднебесната империя към 100 милиона тона. През октомври предходната година обаче политическите връзки сред двете страни се утежниха основно заради пандемията на ковид и в следствие Пекин реши да забрани доставките на австралийски въглища.
Едно свято място, несъмнено, в никакъв случай не остава празно и в свободната ниша навлиза Монголия, написа съветското издание ”Свободная пресса ”. Големият съветски бизнес желае да се възползва от актуалната обстановка и има намерение да заеме мястото на снабдител №1 на въглища за Китай.
По-специално генералният шеф на Ростех декларирал, че възнамерява за две години да трансферира към 70% от каузи на Австралия в Русия. Според него до края на 2021 година общият размер на доставките на съветски въглища за Китай би трябвало да се усили до 15-18 милиона тона (срещу 5 милиона предходната година), а през 2022 година тази числа би трябвало да доближат 20-24 милиона тона и от 2023 година да не падат под 30 милиона тона.
Според Чемезов обаче растежът на тези доставки е стеснен от потенциала на двете железници –Транссибирската и Байкалоамурската автомагистрали (БАМ). „ Много зависи от пропускателната дарба на съветските железници “ - акцентира той в изявление за портала РБК.
Планът за рационализация на БAM към този момент съществува и е доста безценен (първоначалната му оценка беше 720 милиарда рубли), само че неотдавна съветският президент разпореди финансирането на разширението на железопътната инфраструктура от Фонда за национално богатство (ФНБ). Според него от този източник съветските железници могат да покрият към 25% от общите разноски по плана.
Проблемът е, че към момента не е ясно с чии ръце би трябвало да се извърши планът. Поради рестриктивните мерки от ковид Русия изпитва изострен дефицит на мигранти от страните от Централна Азия, а подразделенията на железопътните войски на Въоръжените сили на РФ изрично не са задоволителни.
Руското държавно управление възнамерява да понижи разликата в ресурса от работна мощ, като притегли пандизчии да работят на БAM и Transsib, а доста специалисти, както икономисти, по този начин и обществени деятели, считат тази опция за изцяло допустима.
- Смятам, че наказаните могат да вземат участие в сходни действия, в случай че те самите не възразят против това – твърди журналистът Максим Шевченко и обрисува своята позиция по този въпрос. - В очите на доста елементарни хора това наподобява като някакво особено изтезание или комплицирано мъчение, само че в действителност, в случай че пандизчиите получават заплата, същата като свободните хора, това ще им даде опция да се усещат задоволително комфортно, с цел да останат в такова мъчно място, като съветски затвор.
Основното е, че във връзка с тези жители се съблюдават редица условия. Първо, човек би трябвало да бъде охраняван, само че не и унижаван. На второ място, той би трябвало да получи естествена заплата с всички нужни коефициенти на надбавки и не трябва те да бъдат „ орязвани ” да речем от началника на лагера, който от своя страна не трябва да третира пандизчии като плебеи. Трето, би трябвало да се подписват подобаващи контракти с хората. Четвърто, самият пандизчия би трябвало да изрази предпочитание да работи, защото съгласно всички модерни стандарти той не може да бъде принуждаван да работи.
Но тъкмо това е главната компликация - явно пандизчиите въобще не са нетърпеливи да се заемат с кирката и лопатата за положителното на страната.
 Независима съветска електронна медия стопира работа Независима съветска електронна медия стопира работа
Една от последните останали самостоятелни съветски медии, VTimes, разгласи, че ще приключи работа по-късно този месец, откакто управляващите я обяв...
Те стимулират своето отвращение със следния мотив: прекосяването на насилствен труд от позиция на закона е намаляване на наказването, заради което е проблематично упражняването на правото на условно освобождение, защото времето, належащо за това, стартира да се пресмята по този метод от момента, в който наказването е сменено с по-леко, а не от първия ден на наказването.
Освен това те имат и други аргументи за отвод. „ Режимът в изправителните центрове (ИЦ) не е по-лесен и там има доста по-голям психически напън върху наказания, в сравнение с в пандиза “ - споделя един от пандизчиите пред медиите, добавяйки, че въпросът за броя на свижданията или визитата при доктор се взема решение от шефа ИЦ и той подписва съответните поръчки не на всички и не постоянно.
На този декор поражда въпрос: в случай че мощно липсват мигранти, а пандизчиите всеобщо отхвърлят да вземат участие в модернизацията на BAM и Транссиб, тогава от чии ръце в действителност ще бъде сбъднат този план?
Икономистът Леонид Хазанов в изявление за „ Свободная пресса ” споделя: „ Ако не се получи с мигранти от Централна Азия и пандизчии, тогава виждам три разновидността за развиване на събитията. Първо, мигранти да вземат участие в работата, само че от Китай. Това е изцяло допустимо, като се има поради, че тази страна е нашият основен външноикономически сътрудник. Второ, още увеличение заплатите за съветските служащи. Трето: тривиално е, че у нас нищо не се строи.
Икономистът Хазанов признава, че малко има вяра в увеличението на заплатите за съветските строители, познавайки добре съветските специфики при организирането на строителните работи. Но сюжетите с китайски наемници и действителната липса на развиване на автомагистрали в РФ, са напълно по този начин.
 Германия блокира идващите съветски полети * Германия блокира идващите съветски полети*
Германия блокира идването на полети на съветски самолетни компании на нейна територия в отговор на възбраната от Москва на полети на Lufthans...
Според него, без разширението на железниците по Transsib и БAM няма по какъв начин австралийските въглища за Китай да бъдат сменени с съветски въглища. Факт е, че продуктивността на тези автомагистрали към този момент е мощно лимитирана. Колко е задоволителен единственият Северомуйски тунел? От дълго време се приказва за втори тунел. Ако това не бъде направено, тогава превозването на каквото и да било по БAM в по-впечатляващ мащаб от в този момент има риск от огромни тапи заради компликации с пропускателната дарба в този сектор.
На второ място, належащо е да се развият Транс-Сибир и БAM освен за превозване на въглища, само че и като цяло за развиване на контейнерния трафик сред Китай и Европа. И нашата икономическа застоялост ще завърши рано или късно и тогава развиването на тези автомагистрали ще бъде от изгода за Далечния изток.
Не се чака обстановката да стане сериозна през идващите 2-3 години, само че в дълготраен проект казусът ще излезе на дневен ред. Докато Европа и Съединени американски щати интензивно се стремят да преминат към зелена сила, обстановката в Азия е малко по-различна. Понастоящем Индия и Китай към момента са огромни консуматори на съветски въглища.
Тези две страни обаче също мислят за околната среда и изключително видимо, с съвсем скокове, Китай се движи в тази посока. Така че, в случай че производството на електрическа енергия, основана на въглища, не е конкурентноспособно с различните енергийни източници, това незабавно ще се отрази отрицателно върху размера на поръчките за съветските въглища и затова на държавната хазна. А бюджетите на цели райони, по-специално на Кемеровска област, изцяло зависят от търговията с въглища.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР