Досегашният президент на Свободна Европа Майкъл Пак подаде оставка по

...
Досегашният президент на Свободна Европа Майкъл Пак подаде оставка по
Коментари Харесай

Байдън смени шефа на "Свободна Европа"

Досегашният президент на Свободна Европа Майкъл Пак подаде оставка по искане на новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън единствено няколко часа след началото на мандата му, оповестява "Свободна Европа ", предадоха международните организации.

Програмната директорка на VOA Келу Чао ще заеме краткотрайно поста на Пак. Ролята на Агенцията е да поддържа разпространяването на справедливи вести в поддръжка на свободата и демокрацията по света.

USAGM следи работата на Гласът на Америка, Радио Свободна Европа/Радио Свобода, Радио Свободна Азия, Мрежата за лъчение в Близкия Изток и Офиза за лъчение за Куба. Washington Examiner популяризира писмото с оставката на Пак, в което той дефинира настояването от страна на Байдън като "партизански акт ".

Майкъл Пак споделя, че "единствената му задача е била да насочи още веднъж организацията към нейната задача " и да "помогне на организацията да покаже на света Америка обективно и без пристрастия ". Чао има повече от 20 години опит във VOA, като е почнала от кореспондент, била е началник на бюрото в Хонконг, шеф на Мандаринската работа, а по-късно и на отдела за Източна Азия. Миналата година тя беше измежду публицистите, свидетелствали в развой за публицистичната интервенция на Пак и неговите помощници.

Майкъл Пак беше отпред на Агенцията малко повече от седем месеца. През това време той си навлече обвинявания, че е изоставил двупартийната традиция и че желае да бетонира въздействието на една партия в медиите. В края на декември 2020 година протестно писмо против него изпратиха и старши редактори и шефове на езиковите служби на Радио Свободна Европа.

В началото на 2021 година петима някогашни президенти на Радио Свободна Европа приканиха определения за президент Джо Байдън да уволни Пак поради "идеологизиране на стратегиите ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР