Досегашният финансов министър на Германия Олаф Шолц става третият социалдемократ

...
Досегашният финансов министър на Германия Олаф Шолц става третият социалдемократ
Коментари Харесай

С вот в парламента Шолц замени Меркел - третият германски канцлер социалдемократ

Досегашният финансов министър на Германия Олаф Шолц става третият социалдемократ отпред на Германия от Втората международна война насам.

Бундестагът утвърди назначението му и с това на процедура завършва 16-годишното ръководство на Ангела Меркел и ръководените от нея през по-голямата част от този интервал християндемократи. Ангела Меркел, първата жена, управлявала Германия, бе 5860 дни на висшия пост, девет дни преди да доближи върха на своя ментор Хелмут Кол.

Единствената условност пред назначението му след привършване на съвсем 90-минутния избор ще бъде церемонията по обяд локално (13 ч. българско) време, при която той ще се закълне пред президента Франк-Валтер Щайнмайер.

След това Германия ще има трипартийна коалиция, формирана от социалдемократите (основен съдружен партньор), либералите и " Зелените ". Трите партии в никакъв случай не са управлявали дружно на национално равнище. Досега социалдемократите бяха част от властта в Германия в коалиция, в която водещи бяха християндемократите.

Половината от министрите в новия кабинет са дами - освен в защитата (пост, заеман от дами и в държавни управления на Меркел), само че и да вземем за пример във външните работи,.

 С избор в Народното събрание Шолц размени Меркел - третият немски канцлер социалдемократ
© Reuters

" Стремежът ми е 20-те години на XXI век да положат ново начало ", съобщи Шолц неотдавна пред седмичника " Цайт " и съобщи, че счита да предприеме " най-мащабната промишлена рационализация " в актуалната история, " способна да спре климатичните промени, провокирани от Човека ".

Правителството му дава обещание и политика, мощно подкрепяща Европейски Съюз, която цели " да увеличи стратегическия суверенитет на Европейския съюз " и по-успешно да брани " общите европейски ползи ".

Бъдещият началник на дипломацията, природозащитничката Аналена Бербок, възнамерява в същото време да схване по-твърд курс по отношение на властнически режими като Китай и Русия. Очаква се Шолц да стартира съвсем неотложно и външнополитическата си интензивност: Елисейският замък заяви късно нощес, че той е поканен в Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон, а там съществена тематика ще са събитията в Украйна.

Повече за новото държавно управление.

За съдружното съглашение от 177 страници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР