Досега Западът предоставяше на Украйна основно отбранителни оръжия, като системи

...
Досега Западът предоставяше на Украйна основно отбранителни оръжия, като системи
Коментари Харесай

Тези оръжия променят напълно войната на Украйна

Досега Западът предоставяше на Украйна главно отбранителни оръжия, като системи за противовъздушна защита, портативни антитанкови ракети, транспортни средства. Реално първото напълно нападателно оръжие, което Киев получи, бяха мобилните ракетни установки „ Хаймарс ”.

Това беше моментът, в който визията на Съединени американски щати за войната в Украйна очевидно стартира да се трансформира. В началото на съветската инвазия, Вашингтон се противопоставяше на удари против цели в Русия. А отводът за даване на нападателни оръжия правеше и офанзивите в окупираните от руснаците украински земи мъчно осъществими.



С едвам 20 системи „ Хаймарс ” Украйна нанесе големи провали върху съветската военна логистика, унищожавайки голям брой хранилища и снабдителни линии, което разреши контранастъпленията с Харковска и Херсонска области.

Сега Съединени американски щати пращат на украинците друго нападателно оръжие, което обаче се употребява за завладяване на територия – бронирани машини „ Брадли ”.

„ Най-големият пакет за подкрепяне на сигурността, който сме отпускали до момента ”, разяснява зам. помощник-министърът на защитата на Съединени американски щати Лора Купър.

„ Машините „ Брадли ” ще покачат още повече способността на Украйна да организира комплицирани маневри при съвсем всевъзможни метеорологични условия и терен, изключително в южната и източната част на страната ”, съобщи Купър.

На пръв взор съществуването на 50 такива на фронта надали ще докара до основна смяна на силите. Това е аналог на съветските БМП-3. Подобна логичност важеше и за „ Хаймарс ”.



Реално „ Брадли ” също могат да се трансфорат във фактор, изменящ хода на войната, водена от Украйна против окупатора.

Те към този момент са употребявани против съветски танкове и бронирани машини във войната в Персийския залив с разрушителен резултат. Наистина тогава Съединени американски щати имат цялостно въздушно предимство, с каквото Украйна не разполага. Но даже в борбата за хребета Медина, където пясъчна стихия предотвратява въздушната поддръжка, американските бронирани машини унищожават стотици танкове руско произвеждане.

„ Брадли ” са по-тежки и имат доста по-добра ризница от съветските БМП. Основното им оръжие е изцяло нормализирано 25 милиметрово автоматизирано оръдие, дейно против множеството типове бронирани машини на Русия. Освен това са способни да изстрелват противотанкови ракети с топлинно ориентиране, от които Украйна първоначално ще получи 500.

Голямото им преимущество обаче са техните сензорни системи. Командир на екипаж на „ Брадли ” споделя пред „ Task & Purpose ”, че от километри може да дефинира дали някой от сътрудниците му е настинал по температурата на носа му. Инфрачервените датчици са по-ефективни в студено време.

Заледеният зимен терен в Украйна е подобаващ за „ Брадли ” и предвид на относително огромната тежест, която може да се трансформира в проблем, когато черноземът се затопли и омекне напролет.

Освен това датчиците на американските машини могат да бъдат интегрирани и с украинския програмен продукт за набелязване на цели. Тактика прилагана и при „ Хаймарс ”. Това може да трансформира „ Брадли ” в дейно средство за комбинирани настъпателни дейности в Украйна още през февруари и март.

Ходът на войната отразява американската идея за „ конфигурация на сцената ”. Това съгласно генерал-лейтенант Дони Уокър, заместник-командващ на материалното доставяне на армията на Съединени американски щати, са стратегически, оперативни и тактически действия, които основават и поддържат удобни условия за осъществяване на армейски и взаимни интервенции.

Тази „ конфигурация ” се реализира най-много с предно позициониране и доставки на армейски ресурси и съоръжение.

Ключът към триумфа на такива дейности, счита Уокър, е предлагането на цялостен пакет от материали, аварийни елементи, образование, техническа документи, поддръжка и други услуги. Това подсигурява, че сътрудниците и съдружниците на Съединени американски щати освен получават съоръжение, само че могат дейно да го употребяват и поддържат.

Тук поражда въпросът дали „ Брадли ” ще бъдат задействани в Украйна преди пролетта, предвид на нужното време за образование на украински екипажи. Докато тренирането на водачи, командири и стрелци лишава седмици, то за обучаване на експерти по техническа поддръжка са нужни най-малко три месеца.

Ако американските машини се появят на бойното поле тази зима, това ще значи, че подготовката за изпращането им е почнала още през предходната година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР