Досега в страната са влезли 127 хил. бежанци от Украйна,

...
Досега в страната са влезли 127 хил. бежанци от Украйна,
Коментари Харесай

200 хиляди бежанци от Украйна идват в България при втора вълна

Досега в страната са влезнали 127 хиляди бежанци от Украйна, останали тук са 57 хиляди, а регистрирани са 19 хиляди Подготвяме се да посрещнем 200 хиляди бежанци при възможна втора вълна. Това съобщи Марияна Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците, пред bTV.

Според нея в доста къси периоди бяха подготвени фрагменти на Министерство на вътрешните работи за регистрация на бежанците, само че всичко е обвързвано с техническо образование. Не е коментирано със задна дата да бъдат регистрирани хората, само че никой няма да бъде оставен.

Има софтуерно време за регистрация. Статутът на краткотрайна протекция разрешава за 1 година да се възползват от нея у нас и в Европейски Съюз. Предвидено е здравно обслужване. Хората, които нямат средства, могат да се обръщат към БЧК, добави Тошева.

Близо половината от бежанците са настанени в частни домове. Мисли се и по какъв начин страната да помогне на стопаните на тези домове, само че по какъв начин да не са позволен злоупотреби. Най-важна е адресната регистрация – локалната власт би трябвало да знае, че на територията й има настанени фамилии бежанци. Прави се оценка на риска и на потребностите, с цел да се реши дали ще има втора вълна бежанци, бягащи от войната, заключи Марияна Тошева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР