Досега социалистите не са постигали успех със съставянето на кабинет

...
Досега социалистите не са постигали успех със съставянето на кабинет
Коментари Харесай

Мандатът е в ръцете на БСП, взе го Свиленски

Досега социалистите не са реализирали триумф със съставянето на кабинет
Президентът Румен Радев връчи изследователски мандат за изтъкване на министър-председател на Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова. Това е финален опит за партиите от доскорошното ръководещо болшинство да образуват държавно управление без да се върви на нови избори.

Мандатът беше взет от Георги Свиленски.

„ Ще поставим всички старания за сформиране на постоянен кабинет, ще проведем нужните съвещания, с цел да съставим кабинет “, увери Свиленски при взимането на третия мандат.

Румен Радев от своя страна изясни, че им дава досието, тъй като са потвърдено диалогични.

Ако не успее да събере най-малко 121 гласа, Нинова и Свиленски ще би трябвало да върнат празна директория на президента. Това би трябвало да се случи след седмица, с което конституционната процедура ще се смята за завършена.

Ако се стигне до този процес, то Румен Радев ще назначи длъжностен кабинет и по всяка възможност ще насрочи предварителни парламентарни избори на 2 октомври.

Шансовете за кабинет не са нарастнали с доста спрямо първия мандат, неосъществен от Политическа партия. Българска социалистическа партия разчитат на гласовете на Демократична България и евентуално ще заложат на претендент от Политическа партия, с цел да си подсигуряват и тяхната поддръжка. За да се обезпечат и гласовете на Има Такъв Народ обаче в бъдещия кабинет не би трябвало да участват Кирил Петков и Асен Василев. А двамата надали ще се склонни да дадат поддръжката на депутатите си, в случай че ще бъдат изхвърлени от изпълнителната власт.

Досега Българска социалистическа партия не е успявала да върне на Радев цялостна директория след връчване на мандата – несполучливи бяха опитите през 2018 и на два пъти през 2021 – през април и юли.

На излизане от „ Дондуков “ 1 социалистите обясниха, че първата им работа ще е да сложат програмата, направена от трите партии преди седмици, на масата на диалозите.

„ Защото тя е сплотяващото сред трите партии сигурно, само че е и опция за спомагателна поддръжка. Напълно разбираме отговорността си, ще подходим рационално, умерено и диалогично, с цел да подсигуряваме сигурност на страната и хората “, споделиха те.

Според Нинова, поради идните зимни месеци би трябвало да се носи директна политическа отговорност, включително водачи и държавници, които да поемат политическата отговорност. Така тя изключи вид за експертен кабинет.

На въпрос дали най-голямата компликация ще бъдат договарянията с Демократична България, соцлидерката е на мнение, че с тях постоянно са намирали общ език за националните въпроси. Като по-трудно тя вижда решението за помирение сред Политическа партия и Има Такъв Народ. Нинова разгласи, че консултациите ще стартират на следващия ден, като първите ще бъдат с „ Продължаваме промяната “.

Тя не пожела да приказва за имена и дали ще държат Кирил Петков да не е министър председател. „ Червените линии “ пък били при започване на сформиране на съдружно съглашение.

Нинова добави още, че в програмата е записано да се върнат на масата за договаряния с Русия, включително да не се стига до дипломатическа рецесия с тях.

„ Вероятно няма да бавим мандата, в случай че забележим че няма единодушие за програмата, само че и при минимален сигнал, че е допустимо нейното осъществяване ще си оставим нужното време “, добави Нинова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР