Досега само 460 от общо 649 участници, регистрирани в Общинските

...
Досега само 460 от общо 649 участници, регистрирани в Общинските
Коментари Харесай

1/3 от участниците в местните избори не са подали отчет в Сметната палата

Досега единствено 460 от общо 649 участници, регистрирани в Общинските изборни комисии, и 67 участници, регистрирани в Централната изборна комисия - партии, обединения, инициативни комитети и локални обединения, участници до момента са подали своите доклади

До 8 декември 2023 година (30 работни дни след изборния ден) участниците в изборите на 29 октомври би трябвало да показват пред Сметната палата докладите си за приходите, разноските и поетите отговорности за заплащане по отношение на предизборната акция. (съгласно член 172, алинея 1 от Изборния кодекс). Там, където е извършен балотаж, срокът за показване e до 15 декември 2023 г.)

Отчетът би трябвало да се изпрати от представляващия партията, обединението или инициативния комитет на книжен и електронен притежател, съпроводен с извлечение от банковата сметка. Към доклада се ползват декларациите за генезис на дарените средства, когато са в размер над една минимална работна заплата, както и декларациите за генезис на средствата, предоставени от претендент или член на предприемчив комитет, когато средствата надвишават една минимална работна заплата.

Отчетът се изготвя и показва по пример, одобрен от Сметната палата. Утвърдените мостри на доклади са оповестени в Единния указател по Изборния кодекс (EРИК).

Указания за наличието на докладите могат да се видят на интернет страницата на Сметната палата в раздел " Контрол - избори " - " Отчитане на предизборната акция ".

При нарушаване на условието за показване на доклад за приходите, разноските и поетите отговорности за заплащане по отношение на предизборната акция, на лицето, което съставлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които съставляват обединението, се постанова санкция от 2000 до 10 000 лева

Сметната палата ще разгласява на интернет страницата си докладите до 15 дни след приключването на периода за представянето им.

Когато заявените доходи и осъществените разноски по отношение на предизборната акция са над 1000 лева, Сметната палата прави одит за сходство в 6-месечен период от приключването на периода за представянето на докладите.

В период от 30 работни дни след изборния ден в Сметната палата би трябвало да показват информация и доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламните организации, както и организациите за реализиране на връзки с обществеността. Информацията е на книжен и електронен притежател и е за предоставените услуги на партиите, обединенията и инициативните комитети.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР