Досега Пригожин се опитваше да се разграничи от частната военна

...
Досега Пригожин се опитваше да се разграничи от частната военна
Коментари Харесай

Основателят на "Вагнер" все по-често застава под светлината на прожекторите в Русия

Досега Пригожин се опитваше да се разграничи от частната военна група. Ходът му най-вероятно е опит за излизане на публичната сцена в Русия. PR машината на " Вагнер " е доста сполучлива в планиране на схващането, че Пригожин се грижи за хората си.
Евгений Пригожин, един от олигарсите в Русия, за който се знае минимум, към този момент признава, че е основал частната военна група, известна като " Вагнер ", през 2014 година Това се случва след години на отказване на връзката му с организация, която е упреквана за редица военни закононарушения в Африка, Сирия и Украйна.

Признанието е внезапен завой за Пригожин, който на няколко пъти съди публицисти за изказванията, че има връзка с групата. В обява в съветската обществена мрежа VK той твърди, че е основал групата през 2014 година, в първите дни на войната в Източна Украйна. Тогава Русия навлезе, а по-късно и анексира Крим. Това се е случило, откакто той, " както доста други предприемачи ", посетил подготвителен полигон, където се събирали доброволци. Тяхната задача била да " защитят руснаците ", когато " стартира геноцидът над съветското население на Донбас ". " Аз самичък почистих старите оръжия, прегледах бронежилетките. От този миг се роди група патриоти ", споделя в поста си Пригожин.
Кой е Пригожин
Сред съветските олигарси Пригожин има един от най-любопитните житейски пътища. Родом от Санкт Петербург, както е и Путин, той е някогашен пандизчия, като е наказан на 12 години затвор по обвинявания за грабежи, измами и замесване на младежи в закононарушения. След девет години излежаване на присъдата се трансформира в един от най-големите играчи на пазара на кетъринг в Русия. През 1990 година отваря количка за хотдог; след това става управител на първата огромна верига хранителни магазини; по-късно отваря и първото казино в Санкт Петербург. През годините той построява връзка с президента, като постоянно се случва да играе ролята на негов медиатор. Това е и повода да е прочут с прозвището " готвачът на Путин ".
Реклама
Смята се, че има интензивно присъединяване в основаването на " фабриката за тролове " в обществените медии, която е пробвала да повлияе на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Ролята му във финансирането на " Вагнер ", въпреки и неотдавна публично налична, е притежание на управляващите на Запад от много време. Това е и повода той да попада в няколко листата със глобени лица, за които се счита, че са доближени до Путин.
Защо пристигна краят на потайността му
Според специалисти Пригожин е избрал добре момента за позициониране в публичното внимание. Мобилизацията на популацията, която се случва в Русия, провокира куп недоволни реакции, като огромна част от тях беше ориентирана против Путин. По този метод за първи път от години насам наподобява, че президентът няма цялостен надзор върху страната.

Решението на Пригожин да излезе от сенките води до спекулации, че той може да се готви за по-официална позиция в публичния живот, като се възползва от хаоса и несигурността, породени от войната, написа Foreign Policy. През септември New York Times популяризира видео, което демонстрира по какъв начин Пригожин крачи из двора на затвор и изяснява изискванията си за наемане на работа измежду пандизчиите, събрани към него. Тогава той даде обещание, че присъдите им ще бъдат заличени, в случай че прекарат шест месеца на фронта, и че тези, които не се приберат вкъщи, ще бъдат заровени като герои.

Друга обществена демонстрация на Пригожин е акцията за набиране на доброволци за военното му формирование. До момента това се случваше посредством известия и акции в Телеграм. От лятото насам обаче в редица съветски градове могат да бъдат видяни рекламни билбордове, на които се вижда буквата " В " - знак на " Вагнер ". Войници от групата пък постоянно биват възхвалявани по малкия екран.
Реклама
" Най-важното нещо за " Вагнер " в подтекста на актуалната инвазия е какъв брой те са излезли от сенките ", сподели пред Foreign Policy Андрас Тот-Зифра, старши специалист във компанията за разбор на закани Flashpoint Intelligence, която наблюдава съветските паравоенни групировки в Украйна. От своя страна Пригожин от ден на ден се стреми да се нарежда като значим пълководец - серия от изтекли видеоклипове го демонстрират по какъв начин скача от боен хеликоптер при посещаване в подготвителен център на " Вагнер ". През септември той участва на погребението на пълководец на " Вагнер ", погубен в Украйна. Тогава Пригожин мина да поздрави персонално както " братята " на починалия, по този начин и родителите му в опит да показа организацията си като по-добрата опция на армията. Много от убитите на фронта съветски бойци изобщо не биват изнасяни от бойното поле, като PR упражнението на Пригожин целеше да покаже, че гибелта като член на " Вагнер " е по-достойна от тази на член на армията.

Има някои доказателства, които сочат, че пропагандната атака на Пригожин се отплаща. " Някои хора считат, че е по-добре да се присъедините към тях, вместо да бъдете мобилизирани в някаква елементарна военна част, тъй като най-малко ще получите уместно съоръжение ", споделя пред Foreign Policy Андрей Солдатов, съветски публицист и експерт по службите за сигурност на страната. " PR машината на " Вагнер " беше доста сполучлива в проектирането на схващането, че Пригожин най-малко се грижи за хората си ", прибавя той. Според Христо Грозев, водещ откривател на Русия от Bellingcat, вагнеристите даже биха били подготвени да поддържат водача си на избори. " Вагнеристите ми споделят, че биха дали своят вот за него вместо за Путин когато и да е, и ми се коства, че той надушва кръв ", показва Грозев в Twitter.

В реалност обаче членовете на " Вагнер " не получават друго отношение, подготовка и въоръжение от сътрудниците си в армията. Показания на дезертьори, както и на английското министерство на защитата сочат, че те са изпращани на бойното поле без съвсем никаква подготовка. Според пандизчия, който е участвал на посещаване на Пригожин в пандиза, предприемачът не е скрил, че чака към 80% от отишлите на фронта пандизчии да не се завърнат.
Свързани публикации Войната | Мобилизацията не може да избави Путин преди края на зимата 29 септември 2022, 13:21 Войната: Украйна бърза с щурма на Луганск поради мобилизацията 27 септември 2022, 13:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР