Досега нито един изчезнал вид не е бил върнат към

...
Досега нито един изчезнал вид не е бил върнат към
Коментари Харесай

Учени искат да съживят изчезналата птица Додо


Досега нито един липсващ тип не е бил върнат към живот. Въпреки това тематиката е обичана на научната фантастика, а с напредъка на био-технологиите стартира да вълнува съществено и учените. Colossal Biosciences има намерение да възкреси тилацина и вълнистия мамут. Преди това обаче компанията ще се опита да възвърне птицата Додо.

Компанията е получила 150 милиона $ ново финансиране в поддръжка на дейностите си по " анулация на изгубването ", оповестява Gizmodo.

Финансовите донори са много любопитни. Сред тях е United States Innovative Technology Fund и In-Q-Tel. Последната компания е финансирана непосредствено от Централно разузнавателно управление на САЩ.

Учените декларират, че целят освен да възкресят изчезналата птица, само че и да я вкарат назад в природата.

Мамутите са изчезнали преди към 4000 години на остров Врангел, край североизточното крайбрежие на Русия. Додото, тип нелетяща птица, произхождаща от остров Мавриций, е изчезнало през 1681 година Последният прочут тилацин е умрял в зоопарк в Тасмания през 1936 година Учените са секвенирали геномите и на трите типа - на мамута през 2015 година, на додото през 2016 година, а тилацинът през 2018 година

Някои учени спорят, че генетично модифицираните животни, създадени от Colossal, не биха били същински мамут, додо или тилацин. Въпреки това с течение на времето те биха станали неотличими от своите изчезнали първообрази, предаде dir.bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР