Досега никога в доклада на ЕК не е писало нещо,

...
Досега никога в доклада на ЕК не е писало нещо,
Коментари Харесай

Бивш министър: Думата тревога е употребена 16 пъти в доклада за България

Досега в никакъв случай в отчета на Европейска комисия не е писало нещо, което ние да не знаем. Той постоянно е бил четен разнопосочно от ръководещите и от опозицията. Това сподели в предаването „ 12+3 “ по БНР Антоанета Приматарова от Центъра за демократични тактики, заместник-министър на външните работи (1997-1999), дипломат към Европейските общности (1999 – 2001) и заместител основен договарящ (2000-2001 г.).

По думите ѝ малко се приказва, че този отчет на Европейска комисия има обща конструкция за всички четири страни - антикорупция, правосъдна система, медии и съвместен надзор сред институциите, при съблюдаване на разделянето на управляващите и с присъединяване на гражданското общество:

"Споменава се, че след последния отчет на Европейска комисия по механизма за съдействие и надзор България се ангажира да сътвори личен народен постмониторинг механизъм, с цивилен препоръки. Има едно изложение, че той ще се сътвори след привършване на механизма, само че имаме една почнала и спряна процедура за гражданския съвет, който би трябвало да се сътвори. Докладът приключва с сериозна записка във връзка с хрумвания за промени в контрола на финансиране на неправителствени организации (НПО), които биха противоречали на европейското законодателство, само че и биха довели до задушаване на бранша на Неправителствени организации, който така и така е подложен на едно от последните места ", описа тя.

Тя посъветва, че отчетът би трябвало да бъде доста съществено прочетен. По думите му се подканят страните членки да проведат диспути върху отчета в националните парламенти и с гражданското общество.

Приматарова акцентира, че отчетът не класира страните.

"Думата паника е използвана 16 пъти в отчета за България, уточни тя, само че добави, че четенето "на целия пакет " ни дава съображение "да не повтаряме непрестанно, че ние сме най-най-лошите, а да забележим какви са съответните проблеми и да вървим към тяхното решение ", сподели още тя.

Интервюто на Людмила Железова с Антоанета Приматарова в предаването "Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР