Досега компании от други части на света, като Intel и

...
Досега компании от други части на света, като Intel и
Коментари Харесай

STMicroelectronics ще построи завод за чипове в Италия на стойност 5 милиарда евро

Досега компании от други елементи на света, като Intel и TSMC са дейни най-много в построяването на заводи за полупроводници в Европа, които биха могли да се възползват от дотации по силата на локалния закон за чиповете, италианско-френската компания STMicroelectronics възнамерява да построи цех за произвеждане на чипове от силициев карбид в Италия, като чака да покрие до 40% от разноските с държавни дотации.

Това заяви френското издание L’Usine Nouvelle, базирайки се на свои източници, макар че самата компания отхвърли да разяснява сходни клюки. Очаква се оборудването на стойност 5 милиарда евро да бъде ситуирано в Катания, Италия, на остров Сицилия. То ще бъде профилирано в производството на чипове от силициев карбид. Подобни чипове набират известност по отношение на развиването на пазара на електрически автомобили и различни източници на сила, защото са пригодени за работа при високи топлинни и електрически натоварвания.

STMicroelectronics има по 12 000 чиновници в Италия и Франция и ще изиска от италианските управляващи до 2 милиарда евро дотации за този план. Миналия месец влезе в действие европейският „ Закон за чиповете„, който субсидира построяването на предприятия за произвеждане на полупроводници в Европейския съюз.

STMicroelectronics към този момент разполага със оборудване в Катания за произвеждане на съставни елементи от силициев карбид. Освен това STMicroelectronics към този момент построява оборудване в Италия на стойност 730 милиона евро за произвеждане на подложки за чипове от силициев карбид, като локалните управляващи покриват до 40% от главните разноски. До 2024 година компанията чака да задоволява до 40% от търсенето на тези подложки на място, защото продължава да зависи от основаната в Съединени американски щати Wolfspeed и немската SiChrystal за останалата част от доставките си.

STMicroelectronics беше една от първите компании, които започнаха да доставят съставни елементи от силициев карбид за пазара на електрически автомобили, а в този момент управлява до 37% от този сегмент и доставя с тях Tesla. На второ място е немската Infineon Technologies, само че тя към момента претендира за едвам 19% от международния пазар.

Ръководството на STMicroelectronics чака, че до края на тази година доставките на съставни елементи от силициев карбид ще разрешат на компанията да завоюва до 1,2 милиарда $, което е осезаемо повече от миналогодишните 700 милиона $, а още през 2025 година тази сума ще нарасне до 3 милиарда $. Според анализатори потенциалът на пазара на електроника от силициев карбид до 2028 година ще нарасне до 9 милиарда $ при миналогодишни 2 милиарда $. Около 3/4 от това търсене ще се генерира от сегмента на електрическите автомобили.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР