Досега Киев държеше този тип танкове в резерв, по-далеч от

...
Досега Киев държеше този тип танкове в резерв, по-далеч от
Коментари Харесай

Руската армия унищожи първи американски танк M1 Abrams в Украйна

Досега Киев държеше този вид танкове в запас, по-далеч от фронта
Руската войска разгласи, че е унищожила първия си американски танк M1 Abrams. Това се е случило в покрайнините на завладения неотдавна град Авдеевка в Украйна. От Forbes напомнят, че първият немски Leopard 2 беше погубен предходната пролет, а първият доставен от Англия танк Challenger 2 бе взривен през септември 2023 година



Загубите на бронирана техника, без значение дали тя е западна или руска, са нещо очаквано при дейни бойни дейности, разясняват експертите.

Първият изваден от строя М1 Abrams е факт близо пет месеца след доставката на 31 актуализирани танкове M1A1 на Украйна от Съединени американски щати.

Според съветски източници американският танк е бил погубен от войник с псевдоним " Коловрат ". Той е пълководец на взвод от отряд с дронове. Бронираната машина е била следена от въздуха, след което атакувана с антитанкова ракета.



Атакуваният M1 Abrams е с разгърнати панели. Това значи, че екипажът най-вероятно е оцелял удара и се е измъкнал от горящата машина. 

" Загубата на M1 Abrams може да послужи за омаловажаване на обстоятелството, че един от доста дребното разследващи самолети Бериев A-50 на съветските въздушно-космически сили е бил свален предходната седмица, до момента в който е летял сред съветските градове Ростов на Дон и Краснодар, на повече от 200 км от фронтовата линия ", разясняват експерти пред Forbes.

Те акцентират, че Русия към този момент е изгубила хиляди бронирани машини.
 M1 Abrams
M1 Abrams
Снимка: Getty Images Какво би трябвало да знаем за М1 Abrams
M1 Abrams е въоръжен с 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, една 12.7-милиметрова картечница и две 7.62-милиметрови картечници. Машината се ръководи от 4-членен екипаж.

Бронята е формирана от пластове от стомана, керамика, кевлар, специфични полимери. Версията за Съединени американски щати е с спомагателна ризница от плочи обеднен уран.

Двигателят е газово-турбинен и има мощ от 1500 к.с. Проблемът на този вид мотори е високото количество топлота, което отделя. Теглото на танка е към 60 тона, а оптималната скорост - 72 км/ч.

Освен Съединени американски щати, с M1 Abrams са въоръжени Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Мароко, Полша и Тайван. Въпреки, че американският танк е създаден в над 10 000 бройки, то болшинството от тях са в щатската войска.

Ако съпоставим M1 Abrams с съветския Т-90, ще открием, че последния е с към 15-20 тона по-лек. Екипажът на Т-90 е 3-членен. Руският танк се задвижва от дизелов, а американския от газово-турбиен мотор. Американската машина обаче има доста по-добра електроника, акуратност и далекобойност.

И двете машини са положителни танкове, допускат специалисти пред Newsweek, и е мъчно да се създадат директни съпоставения сред тях, които изключват доста от другите фактори, на които се основава триумфът на танка, в това число помощни транспортни средства и подготвен личен състав.

Войната в Украйна потвърди, че дронове за малко над 10 000 $ елементарно могат да унищожат танкове за няколко милиона. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР