Досега 13 000 арменци са били изселени от района на

...
Досега 13 000 арменци са били изселени от района на
Коментари Харесай

Над 13 хиляди арменци са напуснали Нагорни Карабах

Досега 13 000 арменци са били изселени от региона на Нагорни Карабах и са се насочили към границите на родината, базирайки се на боязън от етническо пречистване, откакто Азербайджан си възвърна контрола над сепаратисткия район преди седмица.

Цифрите са оповестени от самата арменска страна, която съобщи, че ще одобри към 120 000 бежанци оттова, откакто не е подписано спокойно съглашение от тях в изискванията на несполучливи договаряния, заяви Агенция Франс Прес, представени от БГНЕС.

Арменското държавно управление разгласи, че на множеството ще им бъде предоставено държавно жилище.

Азербайджан си върна региона, населяван от етнически арменци по-рано тази седмица, и съобщи, че желае да ги интегрира като „ равноправни жители “. Но Армения предизвести, че се притеснява от етническо пречистване.

Арменските сепаратистки сили се съгласиха да се разоръжат предходната сряда след светкавична военна атака на Азербайджан.

Армения споделя, че ще помогне на всеки, който напусне Нагорни Карабах, само че неведнъж е подчертавала, че всеобщото изселване ще бъде по виновност на азербайджанските управляващи.

В телевизионно послание в неделя арменският министър председател Никол Пашинян сподели, че мнозина в анклава ще „ виждат експулсирането като единствен излаз “, в случай че Азербайджан не обезпечи „ действителни условия на живот “ и „ ефикасни механизми за отбрана против етническо пречистване “. Той повтори, че държавното управление му е готово „ да посрещне нашите братя и сестри с обич “.

Давид Бабаян, консултант на етническия арменски водач на Нагорни Карабах Самвел Шахраманян, сподели пред Ройтерс, че чака съвсем всички да изоставен. Неговият народ “не желае да живее като част от Азербайджан – 99,9% избират да изоставен нашите исторически земи ”, съобщи той.

„ Съдбата на нашия безпаричен народ ще остане в историята като позор и срам за арменския народ и за целия цивилизован свят “, добави Бабаян. „ Онези, които са виновни за нашата орис, един ден ще би трябвало да дават отговор пред Бог за греховете си “, заключи той.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР