Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета, известно още

...
Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета, известно още
Коментари Харесай

Разследването по „Чекмеджегейт“ е прекратено. Митът за всемогъщия главен прокурор е срутен, отсече Гешев

Досъдебното произвеждане за чекмеджетата с евро и кюлчета, известно още като „ Чекмеджегейт “, е прекъснато. Това удостовери основният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор добави, че е научил информацията от „ Биволъ “.

„ Наказателното произвеждане е прекъснато на 10 май, като към този миг основен прокурор беше Борислав Сарафов, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон. Делото е на специфичен контрол. Дадени са инструкции за осъществяване на длъжностен надзор върху постановлението от Върховна касационна прокуратура. Това срутва мита за всемогъщия и мощен основен прокурор “, съобщи Иван Гешев.

Той добави, че всички български магистрати работят съгласно Конституцията, законите и обстоятелствата.

„ В прокуратурата е построена система за длъжностен надзор “, сподели още Иван Гешев.
Заместник основният прокурор Борислав Сарафов нямал никакво отношение
към прекратяването на производството за фотосите с пачки и кюлчета от спалнята на Бойко Борисов в резиденция „ Бояна “. Потърсен за коментар от „ 24 часа “ шефът на националното разследване беше сбит: Не разясня трудове в трибуквена медия.

Причината да бъде издирван беше, че съгласно „ Биволъ “ прекратяването е станало под „ персоналния контрол на Сарафов “, защото на 10 май – датата, на която е подписано постановлението, той е бил и.д., защото по това време основният прокурор Иван Гешев беше в Съединени американски щати. От постановлението излиза наяве, че то е трябвало да се изпрати за сведение във ВКП.

Публикувани са и четири страници от самото разпореждане. Те обаче очевидно са много повече, в случай че се съди по това, че последната е с номер 33. На нея е посочено, че постановлението се приключва въз основа на това, че действието, което е било предмет на следствието, не съставлява закононарушение. Тъй като е пубикувана напълно минимална част от прокурорския акт, не може да се разбере въз основата на какво съображение набдюдаващият прокурор е стигнал до това умозаключение. Както и надали толкоз обемно разпореждане е писано за един ден.

Това в действителност не е първо преустановяване на това следствие. Снимките се появиха през лятото на 2020 година Беше формирана инспекция.  През декември 2020 година обвинителите стигнаха до умозаключение, че фотосите са манипулирани. После беше обновено и стартира ново следствие, в хода на което беше предоставено на Българска народна банка да ревизира серийните номера на банкнотите. Не стана ясно обаче по кое време държавното обвиняване го е възобновило.

Разследването не се е водело от Националната следствена работа, която оглавява Сарафов, а също така наблюдаващият прокурор би трябвало да се води по  вътрешното си разбиране и доказателствата, най-малко по този начин написа в закона.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР