Дори ВСС да освободи Гешев, не значи, че той ще

...
Дори ВСС да освободи Гешев, не значи, че той ще
Коментари Харесай

Политолог: Дори ВСС да освободи Гешев, не значи, че той ще напусне поста незабавно, нужен е президентски указ

Дори Висш съдебен съвет да освободи Гешев, не значи, че той ще напусне поста неотложно, необходим е президентски декрет. Защото с декрет се назначава и с декрет се освобождава. 

" Президентът евентуално няма да подпише незабавно, тъй като може да се окаже в престъпление, защото сега основният прокурор е подал искове до Конституционния съд, които оспорват метода, по който може да бъде освободен. Разбира се, това е мое персонално мнение ", съобщи пред Българска национална телевизия Александър Маринов, политолог и анализатор и досегашен консултант на служебния министър председател Гълъб Донев.

Гешев подаде на 29 май и на 5 юни искове до Конституционен съд кой може да проверява основния прокурор и може ли 13 членове на Висш съдебен съвет с изминал мандат да го освободят. Предстои Конституционният съд да разгласи дали позволява исковете за разглеждане. Ключовото е, че за окончателните решения няма краен период. Т.е. президентът може да забави подписването на указа, до момента в който Конституционен съд се произнесе дефинитивно и това ще е не по-рано от есента.

Няма избран период и по кое време Радев да подпише указа.

Идната седмица в понеделник Висш съдебен съвет ще продължи процедурата против основния прокурор, провокирана от думите му, че в Народното събрание има " политически отпадък ". Миналия четвъртък съветът заседава 14 часа по същия въпрос, като 8 часа лиши разискването за прочувственото положение на основния прокурор, откакто получил заплашително писмо на летището на 13 май. Гешев се яви с юрист. Разпитани бяха очевидци. Политологът Маринов заподозря Висш съдебен съвет, че " доста бърза " и добави, че се " основава усещане, че това бързане има някакви други претекстове, а не възобновяване на естествената работа на правосъдната власт ".

" Президентът няма да внесе своите промени в конституцията, които да играят ролята на боксова круша ", заяви Александър Маринов. Ако тръгне процедура за смяна на конституцията, Румен Радев щял да каже мнението си. " Сакралният въпрос " Кой ", в този момент има отговор " Свой ", по този начин Маринов разяснява присъединяване на Делян Пеевски в комисията по конституционна промяна, като по мнението му депутатът от Движение за права и свободи си прибирал не доста внимателно за всичко случило се.

Маринов съобщи, че Румен Радев е съпротива на метода, по който е формиран кабинетът " Денков-Габриел ".

" Тук не е Москва, само че тук не е и Канада ", уточни той за митингите пред президентството. Маринов счита, че не могат да се намерят задоволително причини за импийчмънт на Радев и подсети думите на Кирил Петков от среднощния запис на националния съве на Политическа партия, че в случай че това се случи, още на другия ден Радев ще разгласи партията си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР