Дори след отминаването на сезона на простудите проблемът на много

...
Дори след отминаването на сезона на простудите проблемът на много
Коментари Харесай

Защо дишаме по-трудно през едната ноздра на носа си?


Дори след отминаването на сезона на простудите казусът на доста хора с хремата не отшумява, тъй като скоропостижно навлизаме в интервала на пролетните алергии . Едно от най-досадните и неприятни проявления на хремата е затрудненото дишане през носа с от време на време задръстване на ноздрите . Интересно е, че те съвсем в никакъв случай не се запушват по едно и също време, а през множеството време дишането е по-затруднено единствено през едната от тях .

Този феномен е най-отчетлив при хрема, само че истината е, че даже в обикновено положение едната ноздра на носа ни постоянно е по-непроходима от другата. Освен това ноздрите като че ли се редуват от време на време да се запушват и пропушват съвсем незабелязано. Оказва се, че това събитие има своето биологично пояснение.

Процесът на непрестанно променяне проходимостта на двете носни ноздри се контролира неволево от структурите на вегетативната нервна система . Това са същите структури, които поддържат протичането и на други неволеви витални процеси като храносмилането, сърдечната активност и други По отношение на носа, вегетативната нервна система се явява регулатор на така наречен назален цикъл, гарантиращ, че всяка ноздра непрестанно ще извършва безпроблемно функционалностите си. Установено е, че този цикъл се рестартира по няколко пъти на ден и смяната в проходимостта на ноздрите може въобще да не

бъде усетена. Процесът е по-отчетлив само при хрема, когато дишането е затруднено и пропушването на едната ноздра се усеща осезаемо.

Проходимостта на двете ноздри се управлява посредством смяна в притока на кръв към лигавицата в двата отдела на носа. Повишеният приток на кръв към лигавицата на едната ноздра води до набъбването и понижаване на култура й, а оттова и на проходимостта на въздуха през нея.

Свързани публикации.. Пролетни алергии – време ли е за започване на профилактика? 0 Пробиотиците в помощ против пролетна алергия 0 Билки против пролетна алергия – копривата е първи избор 0

Процесът се значи като конгестия. В хода на всеки назален цикъл се реализира периодично повтаряне на конгестията на лигавицата на двете ноздри с последователно намаляване и увеличение на проходимостта им за вдишвания въздух. Промените в проходимостта се реализират автоматизирано на всеки 3 до 6 часа.

Промените в проходимостта на двете ноздри се контролират напълно неволево от вегетативната нервна система, само че измененията може да се отключат и волево. Най-ясно това се регистрира при заемане на легнало състояние и от време на време завъртане на главата в разнообразни направления. В тези моменти може да се подтиква вегетативната нервна система по-често да трансформира проходимостта на обособените ноздри.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР