Дори само реториката на Будапеща и Варшава е истинско безсрамие.

...
Дори само реториката на Будапеща и Варшава е истинско безсрамие.
Коментари Харесай

Крайно време е ЕС да разработи клауза за изхвърляне на държави като Полша и Унгария

Дори единствено реториката на Будапеща и Варшава е същинско дебелоочие. Полското държавно управление безконтролно рамене, че Европейски Съюз бил поробил страната му, тъй като желал да се намесва във вътрешните ѝ работи. Унгарският министър председател Виктор Орбан потъва даже още по-дълбоко в отходните води, сравнявайки Европейски Съюз със Съветския съюз, тъй като, видите ли, страната му получавала инструкции. Сегашните управници в Будапеща и Варшава непрестанно повтарят какъв брой ненавиждат комунистическото си минало, само че опре ли работата до агитация: те се демонстрират като отлични възпитаници на оня режим

Прочетете най-сетне договорите!

Сега Полша и Унгария постановиха несъгласие на новия евробюджет поради уговорка, обвързваща отпущането на евросредства с върховенството на закона. А от причините им просто може да ти настръхне косата. Всъщност концепцията беше в бъдеще раздаването на пари от европейския бюджет да бъде обвързано със спазването на демократичните правила в страните членки. Крайно време беше тя да се облече в договорна форма, тъй като от такова решение от дълго време имаше потребност.

Унгарският министър председател Виктор Орбан, който по безочливост постоянно води с едни гърди преднина пред полския си сътрудник, в това време твърди, че имал право да получава парични прехвърляния от Брюксел, без значение какви ги прави вкъщи си.

Във Варашава по принцип имат същите искания. На Брюксел се гледа като на някаква обща каса, откъдето човек просто си взима парите, с които след това подмамва гласоподавателите и обезпечава по някой и различен бизнес за партийни приятели, с цел да ги направи ощо по-сговорчиви. Нека не забравяме, че Полша е измежду страните, които получават най-вече пари от Европейски Съюз. Само за последния бюджетен интервал тази страна годишно се радваше на 11 милиарда евро чисти доходи от общите средства. Това важи и за Унгария, въпреки и полагащите ѝ се европари да са по-малко.

И двете страни обаче се държат така, като че ли европейските пари не са обвързани с никакви отговорности от тяхна страна. Ами за какво най-сетне не вземат да прочетат договорите си за присъединение към Европейски Съюз от 2004 година? Вътре категорично написа, че страните членки са обвързани с европейските демократични правила. А тези правила нито са приблизителни, нито подлежат на пояснение или пазарлъци. И измежду тях категорично са посочени независимостта на правораздаването и медийната независимост. Два правилото, които в Унгария от дълго време са потъпкани. И които все по-малко се съблюдават и в Полша.

Ветото върху бюджета още веднъж ще вкара Европейски Съюз в спиралата на рецесията. А дано не забравяме, че въобще не беше елементарно да се реализира единодушие по фондовете за битка против пандемията. Сега обаче Европейски Съюз ще би трябвало скъпо да си заплати, задето години наред бездейно и с липса на интерес наблюдаваше по какъв начин в Унгария и в Полша се построяват властнически структури. Защото управляващите в Унгария не овладяха медиите за една нощ, това се случи капка по капка. И сега Орбан е на път да ликвидира последния самостоятелен информативен портал и последните свободни радиостанции.

Същото се отнася и за демонтирането на самостоятелното правораздаване. Минат, не минат няколко месеца и току се одобри нов закон, ограничителен свободата на съдиите - до момента в който в последна сметка държавното управление ги сложи напълно под надзор. Брюксел внесе няколко тъжби пред Европейския съд, само че другояче продължи да си трае. А държавните управления на страните членки гледаха да избегнат спора и не посмяха да употребяват даже хилавите благоприятни условия, които и до момента им оферираше член 7 от европейските контракти.

Именно Европейската национална партия (ЕНП) години наред прикриваше в Европарламента ояждането на Орбан с власт, а и до ден-днешен не се накани да изключи от редиците си неговата партия Фидес. И когато през днешния ден ЕНП упорства Будапеща и Варшава да правят отстъпка от позицията си, във всички случаи би трябвало да напомни и нейната лична виновност за тази злополука.

Будапеща и Варшава очевидно са подготвени да изнудват

А Полша и Унгария взимат останалите 25 страни като заложнички таман посред пандемията, тъй като явно имат желание напълно да погазят демокрацията. Това е небивало и нечувано решение, което демонстрира в каква голяма степен Ярослав Качински и Виктор Орбан са загърбили партньорството в Европа.

Подобно държание човек би очаквал само от най-заклетите си врагове. Защото изключително в Южна Европа хората имат неотложна потребност от парите във фондовете за битка против пандемията - колкото е допустимо по-скоро. Но държавните управления в Будапеща и Варшава очевидно са подготвени да изнудват, с цел да могат и отсега нататък да финансират с европейските пари своето корумпирано овластяване. С такива сътрудници просто нямаш потребност от врагове. Тъй че в този момент Европейски Съюз незабавно се нуждае от нов инструмент: уговорка за изхвърлянето на такива страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР