Дори пандемията не може да спре растежа на българските стартиращи

...
Дори пандемията не може да спре растежа на българските стартиращи
Коментари Харесай

Какви са заплатите в българските финтех компании и какви кадри търсят те?

Дори пандемията не може да спре растежа на българските започващи компании в региона на финансовите технологии, а даже в противен случай: приходите и чиновниците им се усилват, демонстрира отчетът на Българската финтех асоциация.

Все повече и по-разнообразни

През последните 12 години финтех промишлеността в България съумява да се разраства със забележителни темпове, като броят на фирмите пораства с към 36 %, сочи анализът. Пандемията не визира негативно растежа, а в действителност го забързва: през 2020 година са основани нови 18 финтех компании в България, а до ноември 2021 година още четири, с което общият им брой доближава 135.

Не по-различна е обстановката при общите доходи. През последните шест години междинният годишен растеж на приходите е 21 %, като през 2020 година доближава невъобразим връх от 1,4 милиарда лева — над два пъти повече по отношение на 2015 година Оперативните доходи също порастват със забележителен ритъм и доближават 1,063 милиарда лева през предходната година. " Тези цифри демонстрират, че промишлеността освен е устойчива на международните здравна и икономическа рецесии, само че и могат да се считат за печеливши от ограниченията за обществена отдалеченост ", разясняват от Българската финтех асоциация.

Най-голям дял от приходите (66 % през 2020 г.) са в региона на цифровите заплащания. В този бранш са заети 44 финтех компании в България — измежду които задграничните Paysafe, Visa, Mastercard и българските Paysera Bulgaria, Borica, DatecsPay и други.

Именно родната Datecs застава отпред по общи доходи измежду финтех фирмите през 2020 година, следвана от Paysafe, myPOS, Easy Payment Services и Experian. Три от петте са български, а групата като цяло държи 48 % от общите доходи във финтех бранша.

Сред петте най-динамични са FXCM Support, CashWave, Treasury Intelligence Group, The Burgiss Group и Think Capital Services, които бележат междинен растеж на оперативните доходи през последните три години от 29 %.

Общо, 67 % от финтех фирмите у нас са категоризирани като микропредприятия. 115 от фирмите са в София, а останалите 20 са най-много във Варна и Пловдив.

Двойни заплати

Разходите на финтех фирмите порастват дружно с приходите. Средният ритъм на напредък е 24 % до 1,2 милиарда лева през 2020 година През предходната година се регистрира по-значителен растеж на разноските — с 11 % по отношение на регистрираните през 2019 година 3 %. " Тенденцията отразява експанзията на финтех бранша макар пандемията. Можем да спекулираме, че този пик може да се дължи и на разноски, свързани с ограниченията за обществена отдалеченост ", се разяснява в отчета.

Заедно с бързия ритъм на напредък на промишлеността порастват и разноските за личен състав. През 2020 година те са 3,5 пъти по-високи по отношение на 2015 година Но покачването не се дължи единствено на нараствания брой на чиновниците: анализът демонстрира ясно, че разноските порастват по-бързо от заетите, което подсказва, че заплатите се покачват.

Според изследването на БФА междинната брутна месечна заплата във финтех бранша е 3 815 лева, или 2,5 пъти над междинната за България.

Възможността за по-високи заплати се дължи и на високите доходи на чиновник, които доближават пик от 138,2 хиляди лева през 2018 година и 122,7 хиляди лева през 2020 година

Неспирно търсене на нови гении

През последните шест години броят на заетите пораства с по 14 % годишно, сочи анализът, като към края на 2020 година 8 665 души работят във финтех бранша. През 2020 година темпът на растеж се забавя доста — от 11 % през миналата година до 5 %.

Не е изненада, че най-търсените фрагменти за софтуените инженери. Компаниите търсят още и проджект мениджъри, продуктови инженери, QA тестери и учени по данните.
 Компания за съвсем 1 милиарда лева: Българската Payhawk получи 149 млн. лева финансиране
Компания за съвсем 1 милиарда лева: Българската Payhawk получи 149 млн. лева финансиране

Оценката ѝ набъбна 7-кратно от април до ноември
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР