Дори някой да е достатъчно дързък да се опита да

...
Дори някой да е достатъчно дързък да се опита да
Коментари Харесай

Ще останат ли празни конферентните зали и занапред?

Дори някой да е задоволително дръзновен да се опита да събере повече хора на едно място, пречките за него са многочислени

Присъствени конференции няма и няма да има скоро, считат анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

„ Съсипана съм! ” Ако можеше да приказва, събитийната промишленост щеше да каже тъкмо това. Казват го доста от хората, които са се занимавали с образуване на събития. Пандемията постави завършек на тяхната работа за неопределен срок. Проблемът обгръща както конференциите, по този начин и други събития като демонстрации, изложения и сватби. Технологиите предоставиха известна опция, само че тя занапред ще се „ изглажда ” .

Конференции няма и няма да има скоро, разяснява BBC. Дори някой да е задоволително дръзновен да се опита да събере повече хора на едно място, пречките за него са многочислени. Ограничаването на скупчванията е единствено началото. Лекторите от чужбина може да не могат да дойдат, или – в случай че дойдат – има късмет да се окажат заключени под карантина. Много от залите за събития са затворени.

И най-после, в случай че въпреки всичко се провежда нещо, то може да излезе прекомерно солено: един посетител да се откри с позитивна проба за Covid-19 и уредникът ще би трябвало да приключи събитието и да заплати всичко за почистването и дезинфекцирането на залите, фоайетата и дори хотелите на гостите.

Факт е, че технологиите дадоха известна опция за провеждането на събития. Първоначално се стартира с видеоконференти връзки като Zoom или Teams. После се появиха нови благоприятни условия. Някои разработчици надградиха системите си с функционалности, имитиращи детайли от действителната връзка на участниците в събитие.

Това е много мъчно, тъй като така наречен „ networking ” – реализиране на контакти след формалната лекционна стратегия – постоянно е разчитало на срещи очи в очи, дипломатично разбъркване на голям брой двустранни диалози и тънко диригентство на сякаш инцидентни срещи. Днес елементи от тези аспекти могат да се симулират във виртуалните конференции – с друг триумф.

Възможностите за директна връзка и реализиране на контакти са изключително скъпи за уредниците на събития, тъй като са сериозни за триумфа на форума, за задоволството на участниците и също по този начин за опциите спонсорите да споделят със своите целеви аудитории.

Това е повода, заради която разработчиците на системи за видеоконференции работят интензивно върху пресъздаването на съществени връзки, каквито биха зародили във физическото пространство на един конгрес, във виртуалната среда.

Така да вземем за пример, една от фирмите – дълготраен уредник на конференции – взема информация (със съгласие) от обществените медии и от телефонни бележници на делегатите, с цел да зареди логаритъм, който да среща хора с други хора. Благодарение на тази информация, логаритъмът напасва срещите по този начин, че да има най-голяма възможност хората да намерят своите взаимни ползи и тематики, по които биха желали да приказват.
още по тематиката
Напасването се показва на участниците под формата на рекомендации. По време на виртуална среща хората се виждат един с различен по допустимо най-персонализиран метод.

Независимо от всичко остава немалка бездна сред провеждането на събития и организирането на техни виртуални аналози. Дори и виртуалната действителност не може пълноценно да компенсира чувството за събиране с други хора, за шерване, за полемика, неспокойствие от чутото в лекциите.

За сметка на това някои уредници на събития откриват, че виртуализираните конференции стартират да се харесват на спонсорите на събития. Благодарение на цифровия канал, всяка компания, която е подкрепила събитие, може да добие много точна визия какъв брой хора са взели участие, какъв брой са били ангажирани, какъв брой гости са гледали дадена сесия, какъв брой хора са изтеглили несъмнено наличие. Всичко е доста измеримо и красноречиво – нещо, което не може да се каже за физическите събития.

Към това следва да се добавят и други изгоди от виртуализирането на форумите. Виртуалните събития са надалеч по-евтини за осъществяване и в миг, когато фирмите са по-наясно с грижата за околната среда, те оферират устойчива опция на летенето със аероплан по целия свят.

Освен това виртуалните конгреси дават опция на уредниците да притеглят фенове от целия свят, в разнообразни часови зони, да настройват и евентуално да притеглят по-добри представители за събитието, защото няма потребност да пътуват.

Всичко това може би ще докара до такава степен, че онлайн конференциите ще останат част от нашето всекидневие даже след прекосяването на пандемията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР