Дори 1,4 милиарда души не могат да запълнят всички празни жилища в Китай, признава бивш служител

...
Дори населението на Китай от 1,4 милиарда няма да е
Коментари Харесай

Дори населението на Китай от 1,4 милиарда няма да е достатъчно, за да запълни всички празни апартаменти, разпръснати из цялата страна, каза бивш служител в събота в рядка публична критика на засегнатия от кризата пазар на имоти в страната.

Секторът на недвижимите имоти в Китай, който някога беше стълбът на икономиката, се срина от 2021 г., когато гигантът за недвижими имоти China Evergrande Group изпадна в неизпълнение на дълговите си задължения след ограничаване на новите заеми.

Известни строителни предприемачи като Country Garden Holdings продължават да се люлеят близо до дефолта дори и до днес, поддържайки настроението на купувачите на жилища потиснати.

Към края на август общата площ на непродадените жилища възлиза на 648 милиона квадратни метра (7 милиарда квадратни фута), показват последните данни на Националното статистическо бюро (NBS).

Това би се равнявало на 7,2 милиона жилища, според изчисления на Ройтерс, въз основа на среден размер на дома от 90 квадратни метра (970 квадратни фута).

 Жилищни сгради в процес на изграждане в жилищния проект Future City Hi Park, разработен от Sunac China Holdings Ltd., в Шанхай, Китай, във вторник, 8 ноември 2022 г. Китайският предприемач Sunac работи с China International Capital Corp. по план за разшири всичките си наземни облигации, според хора, запознати със ситуацията. Фотограф: Qilai Shen/Bloomberg чрез Getty Images Жилищни сгради в процес на изграждане в жилищния проект Future City Hi Park, разработен от Sunac China Holdings Ltd., в Шанхай, Китай, във вторник, 8 ноември 2022 г. Китайският предприемач Sunac работи с China International Capital Corp. по план за разшири всичките си наземни облигации, според хора, запознати със ситуацията. Фотограф: Qilai Shen/Bloomberg чрез Getty Images Qilai Shen/Bloomberg/Getty Images/Файл

Това не включва многобройните жилищни проекти, които вече са продадени, но все още не са завършени поради проблеми с паричния поток, или множеството жилища, закупени от спекуланти при последния подем на пазара през 2016 г., които остават празни, които заедно съставляват по-голямата част от неизползваните пространство, оценяват експертите.

„Колко свободни жилища има сега? Всеки експерт дава много различно число, като най-крайните смятат, че сегашният брой празни домове е достатъчен за 3 милиарда души“, каза Хе Кенг, 81, бивш заместник-ръководител на статистическото бюро.

„Тази оценка може да е малко, но 1,4 милиарда души вероятно не могат да ги изпълнят“, каза той на форум в южния китайски град Донгуан, според видео, публикувано от официалната медия China News Service.

Неговото негативно мнение за икономически значимия сектор на публичен форум е в рязък контраст с официалния разказ, че китайската икономика е „устойчива“.

„Всякакви коментари, предричащи срив на китайската икономика, продължават да се появяват от време на време, но това, което се срина, е такава реторика, а не икономиката на Китай“, каза говорител на външното министерство на неотдавнашна пресконференция.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР