Дори и след 100 години има какво да се научи,

...
Дори и след 100 години има какво да се научи,
Коментари Харесай

На 103 години пие уиски и продава перални. Коя е госпожа Евдокия?

Дори и след 100 години има какво да се научи, какво да се види и какво да се преживее, обобщава Евдокия, а самата тя продължава да мечтае

Вече е на 103 години, само че още работи като дистрибутор на перални. Най-възрастната варненка - Евдокия Чочева, има рецепта за дългоденствие - четене на стихове, без приказки за заболявания и по едно малко уиски всеки ден. Живяла е в три столетия, обичала е трима съпрузи и е съхранила персонално писмо от починалата кралица Елизабет II.

Евдокия си мечтае да бъде с мозъка си.

" Като стана заран, стоя на балкона и виждам небето – синьо с бели облаци. Наслаждавам се и стартирам да си рецитирам мислено. Имам другарка, която с огромни букви и с черен флумастер ми написа текста и аз оттова го чета и узнавам наизуст ", описа тя.

Запаметяване на стихове, никакви приказки за заболявания и огромно " не " на скуката – това е рецептата на госпожа Евдокия за дългоденствие.

" Макар че съм сама на 103 години, аз досада не зная – няма досада. От 12 години се храня в обществен патронаж, в 12 часа ми носят храна. В четвъртък идва санитарка да ми чисти. В понеделник идва здравна сестра да ме преглежда. Иска да ми мери кръвното – крещя сядай да си приказваме. Всички са ми такива другари ", смее се старата жена.

Евдокия си спомня и за своя към този момент умрял брат, който е пишел рецептите за храната на Тодор Живков.

" Той споделяше – всеки човек има по 200 заболявания, само че за тях не би трябвало да се приказва ", разяснява тя пред.

Обичала е трима мъже – първият ѝ брачен партньор е стихотворец, с който обаче се разделя.

" С този превъзходен човек се разведох, единствено с него се разведох, тъй като съм " вей-хайвей ". Защото един различен се влюби в мен - нито бях доста красива, нито привлекателна, само че той се влюби в мене и беше толкоз нагъл. Просто ме принуди да се разведа ", безапелационна е Евдокия.

Тя твърди, че като млада е била точно " вей-хайвей " - " накъдето я завее вятърът, натам духа ".

Когато навършва 100 години, в пощенската ѝ кутия идва писмо. Подателят е британската кралица. Зад интервенция " Юбилей " стои един от внуците ѝ - Десислав, който работи за държавното управление на Канада.

" Дори и след 100 години има какво да се научи, какво да се види и какво да се преживее ", обобщава Евдокия, а самата тя продължава да мечтае.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР