Дори и обикновени продукти разчитат на дълги и сложни вериги

...
Дори и обикновени продукти разчитат на дълги и сложни вериги
Коментари Харесай

Ако смятахте, че търговската война е лоша за глобалната търговия...

Дори и елементарни артикули разчитат на дълги и комплицирани вериги за доставки, които са нарушени поради ковид

Глобален размер на търговията

Увеличаване

Глобален размер на търговията

Преглед на оригинала Автор: Капитал [CPB, IHS Markit] Смаляване
Навигатори на контейнерни кораби, митнически чиновници, логистични магьосници, водачи на камиони и наблюдаващи на хранилища - всички те са привикнали да се оправят с проблеми, свързани с интернационалната търговия - от стачки до търговски войни. Но в миг, когато анализаторите предвиждат спад в световния БВП (БВП), даже и най-креативните им хрумвания не могат да задържат в придвижване по целия свят артикули и услуги на стойност 25 трлн. $.
Търговията е тръбата, по която икономическата болежка минава от една страна в друга. Дори и елементарни артикули разчитат на комплицирани вериги за доставки - една елементарна чаша кафе изисква съдействието на 29 компании в 18 страни, демонстрират някои оценки. Шокът конвулсира във всички направления. Затваряне на пристанище или закъснение на митниците може да осакати произвеждане някъде другаде. Ако потребителите спрат да купуват коли и телефони, производителите и служащите в далечни страни усещат резултата.

Когато международната продукция като паритет на покупателната дарба спадна с 0.1% през 2009 година, размерът на търговията се срина с големите 13%. Тримесечните размери паднаха още повече (виж графиката). По-слабото търсене в Америка и Европейския съюз се разпростя по комерсиалните пътища чак до Канада, Китай, разрастващите се азиатски пазари, Япония и Мексико. Проучване откри, че 27% от спада на американското търсене и 18% от това в Европейския съюз в действителност са поети от задгранични производители.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Шокът, задаващ се през тази година, заплашва да бъде надалеч по-брутален. Когато един от международните стопански колоси киха, останалият свят настива. Сега всички кашлят. Към затварянето на фабриките способства и нарастването в комерсиалните бариери. И световното търсене понижава, защото приходите на семействата понижават, а компаниите, които не разполагат със средства, замразяват своите капиталови проекти.

В началото бе Китай

Първоначално вирусът засегна единствено производството в Китай, което обичайно дава отговор за близо 10% от международната търговия на междинни артикули. Доларовата стойност на китайския експорт през януари и февруари беше със 17% под тази от миналата година (макар че американските цени също способстваха за слабото представяне). Тъй като периодите за доставка се увеличаваха непрекъснато, фирмите трябваше да преустановят производствата си заради липса на съставни елементи.

Диверсификацията от Китай първоначално изглеждаше като рационална тактика. Сега на никое място не е безвредно. Сега фабриките в Европа, Северна Америка и Азия би трябвало да се оправят освен с несигурните доставки на части от Китай, само че и с заболели служащи и главозамайващ набор от блокажи на локално и национално равнище. Одри Рос от основаната в Канада Orchard International, която търгува с артикули като серпантина за мигли и гъби за баня, споделя, че планирането се е трансформирало в призрачен сън. Един клиент в Германия е затворен, до момента в който различен във Франция работи. Складовете в Америка са с понижено работно време.

Нещата се утежняват, защото комерсиалните бариери се усилват. Повече от 50 държавни управления по света са лимитирали износа на медицински консумативи, 33 от които се задействаха след началото на март. Туризмът е смачкан - той способства за 8% от международната търговия с услуги. Заради анулирането на полети цената на въздушния транспорт, огромна част от който съставляват пътническите самолети, скочи. Вон Мур от спедиторската компания AIT Worldwide Logistics оповестява, че цените за транспорт са се повишили от 2-3 $ на кг до 9-11 $, което за някои артикули е прекомерно скъпо.

Масов блокаж

Сухопътните граници стават все по-трудни за прекосяване. Държави от Америка до Армения слагат нови ограничавания за свободно придвижване. Почти във всички случаи има изключения за хората, пренасящи артикули. Но обърканото използване докара до опашки, които се простират с километри. На 15 март италианският министър на превоза трябваше да се обади на унгарския си сътрудник, с цел да изиска унищожаване на обсада. Ограниченото прекосяване на границите затруднява водачите да работят. " Всеки желае своето, недоволства Умберто де Прето от Международния съюз за авто превоз. Ако автомобилният превоз спре, стопира светът. "

Блокажите по границите значат, че става все по-трудно да се изпълнят празните лавици в супермаркетите на фона на това, че хората се запасяват с храна, както и да се отговори на голямото търсене на здравно съоръжение и екипировка. Митническият брокер в Мексико Марио Аронович си спомня, че е получавал позвънявания дали е допустимо да се изнасят медицински маски от Мексико за Китай, когато рецесията е почнала. Сега той получава позвънявания за търговия в противоположна посока.

Колко огромен ще е спадът в общата търговия? През 2009 година намаляващото търсене способства за над две трети от срутва на търговията, което е доста по-голям дял от този в размер на 15-20%, породен от кредитната рецесия. Размерът на провокираното от пандемията закъснение при потребителските разноски и вложенията към този момент става явен. И към този момент е наранена комерсиалната интензивност - изследване измежду ръководителите на заводи през март допуска внезапен спад на експортните поръчки в напредналите страни. Саймън Макадам от консултантската компания Capital Economics планува спад от 20% в размера на търговията през тази година. Това е повече, в сравнение с през 2009 година Спадът в търговията може да бъде даже по-голям, в случай че най-песимистичните прогнози за двуцифрени спадове на Брутният вътрешен продукт на годишна база в някои богати страни се случат през идващите тримесечия.

Урок от 2009 година е, че търговията може да се възвърне. Част от огромните спадове тогава се отразиха на запасите на фирмите. Този тренд се обърна задоволително бързо, когато нещата се върнаха към естественото. Песимистите се концентрират върху колосалната неустановеност по отношение на това по кое време може да се случи възобновяване. Търговията процъфтява въз основата на доверие и предсказуемост. Днес, във време на нарушение на веригите на доставки и затваряне на границите, и двете са в дефицит.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР