Дори и нищо да не разбирате от математика, дори да

...
Дори и нищо да не разбирате от математика, дори да
Коментари Харесай

10 изненадващи факта за математиката

Дори и нищо да не разбирате от математика, даже да сте я ненавиждали в учебно заведение, даже и да се смятате за стопроцентов хуманитарист, тези обстоятелства ще ви изненадат прелестно и ще ви заинтригуват. споделя МениджърНюз!

1. Английският математик Абрахам де Моавър разкрил инцидентно на напреднала възраст, че продължителността на съня му всяка нощ пораства с по 15 минути. Съставил аритметична градация и по този начин пресметнал точна дата, когато тя би достигнала 24 часа — 27 ноември, 1754 година. На този ден той умрял.

2. Религиозните евреи се стараят да заобикалят християнската символика и най-много знаци, които наподобяват на кръст. По тази причина, учениците в някои израелски учебни заведения употребяват обърната писмен знак „ т ”, вместо знака „ плюс ”.

3. Автентичността на евробанкнотите може да се ревизира с елементарна математика, закодирана в серийния номер на всяка от тях, който се състои от писмен знак и 11 числа. Буквата би трябвало да се замести с цифрата, на което съотвества по последователност в британската писменост, то да се добави към останалите и да се сборуват всички числа, до приемането на едно число. Ако то е  8, банкнотата е същинска.

4. Битува догадка, че Алфред Нобел не присъединил математиката в листата с научните дисциплини за своята награда, тъй като жена му му изневерила с математик. Всъщност, Нобел в никакъв случай не се е женил. Реалната причина за игнорирането на математиката от Нобел не е известна и до момента, само че за сметка на това има още няколко догатки. Например, че при учредяването на Нобеловите награди към този момент е имало приз за математика под егидата на шведския крал. Друго пояснение е, че математиците не основават значими за човечеството изобретения, защото тази просвета има чисто научен темперамент.

5. Когато бил към момента студент, един от най-известните след това американски математици, Джордж Данциг, просрочен един път за урок и помислил, че написаните на дъската задания са за домашно. Сторили му се по-сложни от нормалното, само че след няколко дни твърдоглав труд на тях, съумял да ги реши. Оказало се, че е решил два от „ неразбиваемите ” проблеми в статистиката, над които доста учени си блъскали главите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР