Дори и никога да не сте имали проблеми с наднорменото

...
Дори и никога да не сте имали проблеми с наднорменото
Коментари Харесай

Как да запазите теглото си в норма след 50 години?

Дори и в никакъв случай да не сте имали проблеми с наднорменото тегло, след 50-те години може да се следи внезапно повишаване на нежеланите килограми. Причините са две: закъснение на метаболизма и менопауза.

Много женски хормони (Вижте също:) контролират освен репродуктивните функционалности, само че и изгарянето и съхранението на мазнините, а когато те намалеят, женският организъм става по-активен в превръщането на калориите в мазнини. По-лошото е, че множеството от тези спомагателни мазнини се отсрочват  около талията, а това е изключително нездравословно за здравето.

 
Какво можете да извършите, с цел да запазите тежестта си в норма след 50 години?
 
1. Променете храненето си!
Добре е след 45-годишна възраст да преразгледате метода си на хранене. На първо място, би трябвало да намалите малко калории: колкото повече се приближавате към менопаузата, толкоз по-малко желае организмът ви да изгаряа калории и толкоз повече ги трансформира в мазнини. Можете да намалите до 10-15% от нормалния си хранителен режим, без това да навреди на здравето ви, тъй като е по-малко евентуално да се чувствате гладни.

Съвет: За да улесните процеса, си коства да си купите по-малки съдове: в тях по-малките порции ще наподобяват със същия размер като преди.

Трябва да ядете повече протеини, тъй като са от значително значение за поддържането на мускулната маса , която по това време интензивно се губи, а и тъй като протеина улесняват отслабването. Според откривателите 30% протеинова диета безусловно ще ви накара да отслабнете от единствено себе си, защото протеините засищат по-добре, не се постанова да похапвате и консумирате спомагателни калории.

Съвет: Добавете към храненето си повече плодове и зеленчуци, млечни артикули и храни с високо наличие на ненаситени растителни мазнини (особено ядки, авокадо и зехтин), сушени плодове (които оказват помощ за понижаване на сладкишите) и пълнозърнести артикули.

 

 
2. Спортувайте!
Да, без спорт няма по какъв начин да минете. Като цяло, колкото повече остарявате, толкоз по-важна става физическата интензивност за вашето здраве. Идеално е, в случай че комбинирате аеробни и силови натоварвания.

Плуването, ходенето, бягането са доста потребни за здравето на сърдечносъдовата система, която в този миг е подложена на в допълнение натоварване. Но силовите и изключително високоинтензивните интервални тренировки оказват помощ освен за дейното изгаряне на мазнините, само че и за възобновяване на мускулната маса, която в този интервал изключително интензивно се губи.

Между другото, колкото по-интензивни са упражненията, толкоз по-малко би трябвало да ги вършиме: за високоинтензивна подготовка са задоволителни 10-15 минути дневно - и резултатът ще бъде видим и то много бързо.

 

 3. Много сън и малко стрес!
Безсънието и непрекъснато нарасналият хормон на напрежението кортизол въздействат върху питателните привички, метаболизма и даже върху това дали тялото складира калориите под формата на мазнини, или умерено ги изразходва за сила. Жените, които минават през менопауза, постоянно страдат от бодърствуване или от по този начин наречения „ накъсан “ сън.

Пълноценният сън обаче контролира метаболизма (хормонът на съня мелатонин също дава отговор за скоростта на обмяната на веществата) и даже апетита . Хормоните грелин и лептин, които ни карат да ядем повече, в сравнение с ни е належащо, се създават под въздействие на безсънието и неналичието на сън.

 

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР