Дори и да сме във възраст, в която отдавна не

...
Дори и да сме във възраст, в която отдавна не
Коментари Харесай

Съществува ли Дядо Коледа наистина? - едно писмо, от което всяка Коледа се нуждае

Дори и да сме във възраст, в която от дълго време не имаме вяра в Дядо Коледа, имаме потребност от това писмо.

Дори и самите ние да сме към този момент Дядо Коледа за дребните съкровища в дома ни, се нуждаем от това писмо.

Знаете ли, нуждаем се от това писмо, не тъй като e Коледа, а тъй като не трябва да забравяме най-важното в живота ни. Надеждата. Мечтата и уверението, че най-хубавото занапред следва.

***
 Празнична, буйна и дръзка. С благоухание на независимост Edna предлага Празнична, буйна и дръзка. С благоухание на независимост
През декември 1897 година в редакцията на в. "Ню Йорк пост "се получава писмо от едно осемгодишно момиченце, което по съвет на татко си моли авторитетния вестник да ѝ отговори на въпроса има ли в действителност дядо Коледа. Дават писмото на един от най-опитните публицисти Франсис П. Чърч. И той сяда и написа отговора. Неговото неподписано есе през днешния ден има славата на най-известната вестникарска обява на всички времена. В. "Ню Йорк пост " го разгласява в навечерието на всяка Коледа до 1949 година, когато стопира да излиза.

 Дядо Коледа деца Thinkstock

Ето истинският текст на писмото на Вирджиния О' Ханлън:

Драги редакторе,

Аз съм на осем години. Някои от мойте дребни другари споделят, че Дядо Коледа не съществува. Моля ви, кажете ми истината, има ли Дядо Коледа?

Вирджиния О'Ханлън

...и отговорът на Франсис П. Чърч:

Да, Вирджиния, има Дядо Коледа!

Вирджиния, твоите дребни другари не са прави. Те са повлияни от скептицизма на една скептична възраст. Те не имат вяра, в случай че не видят. Те мислят, че нещо не съществува, в случай че не го възприемат техните дребни мозъци. Всеки разум, Вирджиния, и на огромните хора, и на децата, е дребен. В голямата ни галактика индивидът е същинско насекомо, мравка, по своя разсъдък спрямо безкрайния свят над него, в случай че се мери опцията му да овладее цялата истина и всички познания.

Да, Вирджиния, има Дядо Коледа.

Че той съществува, е толкоз несъмнено, колкото е несъмнено, че съществуват любовта, благородството, предаността . А ти знаеш, че ги има на всички места и те носят хубост и наслада в живота. Уви! Колко печален би бил светът, в случай че го нямаше Дядо Коледа! Той би бил толкоз печален, колкото в случай че нямаше Вирджинии. Тогава нямаше да има детската религия, лирика, романтика, които вършат търпимо нашето съществувание. Нямаше да получаваме никакви удоволствия, с изключение на усетеното и видяното. Светлината, с която детството озарява света, ще угасне.

 Дядо Коледа Thinkstock

Да не вярваш в Дядо Коледа! Ти би могла да не вярваш и във феите. Можеш да накараш някого да следи всички комини в коледната вечер, с цел да хване Дядо Коледа. Но даже да не го видиш по какъв начин влиза в комина, какво потвърждава това? Никой не вижда Дядо Коледа, само че това не е знак, че няма Дядо Коледа.

Най-истинските неща на този свят са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят. Някога виждала ли си феи да танцуват на поляната? Разбира се, че не, само че това не значи, че те не съществуват. Никой не може да схване или да си показа всички чудеса на света, които са невидяни и невидими. Ти можеш да счупиш бебешката дрънкалка и да видиш какво издава шума вътре в нея, само че има един воал, който покрива невидимия свят, и него не може да раздра нито най-силният човек, нито обединената мощ на най-силните хора, живели в миналото на този свят. Само вярата, поезията, любовта, романтиката, могат да пернат завесата и да съзрат и обрисуват висшата хубост и великолепието зад нея. Реално ли е всичко това? Ех, Вирджиния, в целия наш свят няма нищо по-реално и трайно.

Нямало Дядо Коледа? Благодарим ти, Господи, той е жив и ще живее постоянно. След хиляди години, Вирджиния, освен това, след 10 пъти по 10 000 години, той ще продължи да носи наслада на детското сърце.
 Какво желае всяка зодия за Коледа (и не можете да им го купите с пари)?  Какво желае всяка зодия за Коледа (и не можете да им го купите с пари)?  Какво желае всяка зодия за Коледа (и не можете да им го купите с пари)?  Какво желае всяка зодия за Коледа (и не можете да им го купите с пари)?
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР