Дори и да бъде овладяна инфлацията едва ли цените ще

...
Дори и да бъде овладяна инфлацията едва ли цените ще
Коментари Харесай

Гечев: Дори и да се овладее инфлацията, цените няма да паднат

Дори и да бъде овладяна инфлацията надали цените ще се върнат на старите си равнища. Тази позиция изрази пред News.bg националният представител от Българска социалистическа партия Румен Гечев . Той изясни, че инфлацията се дължи на два фактора - външни и вътрешни. Правителствата имат отговорности да вземат ограничения включително и към външните фактори, доколкото е допустимо, акцентира той. За образец социалистът даде енергийните носители и питателните артикули, които се внасят. Това, което може да направи държавното управление е първо, да ускори контролът върху спазването на пазарните правила , разясни Румен Гечев.

Също по този начин оптимално би трябвало да се лимитират опитите на търговци да употребяват високата инфлация, с цел да извличат спомагателни облаги. Той предлага скъпи вносни артикули да бъдат сменени с родни. Само че това решение не може да стане за седмица - две, посочи аленият народен представител. Според него България би трябвало да възвърне част от производствата си . Колко десетилетия би трябвало да минат, с цел да забележим,че ние нямаме консервна индустрия, попита Румен Гечев. В същото време внасяме консервни артикули, а родните производители няма къде да пласират стоката си.

Държавата може да предприеме краткосрочни и дълготрайни ограничения, акцентира той. Дори и да падне инфлацията, надали цените ще се върнат на старите си равнища, тъй като икономическата история демонстрира, че цените не се връщат. Само при потребителската електроника цените падат в последните 10-15 години. Възможен спад може да има, съгласно него, при енергийните запаси, в случай че спре войната в Украйна. В същото време цената на петрола в последните 30 години не е паднала фрапантно.
 Официално: 780 лева минимална работна заплата от 1 януари
Официално: 780 лева минимална работна заплата от 1 януари

Увеличението ще коства на бюджета малко над 300 млн. лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР