Дори една етажна собственост може да бъде гражданска енергийна общност.

...
Дори една етажна собственост може да бъде гражданска енергийна общност.
Коментари Харесай

Инвестицията е между 3000 и 5000 лева, изплаща се до 10 години

" Дори една етажна благосъстоятелност може да бъде гражданска енергийна общественост. Особеното е, че всички членове – жители, самата община, дребни предприятия, директно ръководят тази общественост, те са собственици на това начинание. Това е в посока на преобразяване на жителите в свободни и самостоятелни стопани на производството, съхранението и продажбата на електрическа енергия от лични дребни, най-често слънчеви панели ". Това споделя в изявление за БНР Петър Попчев, който оглавява Фондация Net Zero на Международната климатична мрежа. Попчев е някогашен дипломат със специфични поръчения по енергийната сигурност към Министерство на външните работи.

Вероятната инвестиция в сходна гражданска енергийна общественост варира сред 3000 и 5000 лв., прецизира специалистът.

" Не всяко домакинство има свободни тези пари или пък е готово да ги даде, в случай че не е решително, че до 8-10 години тази инвестиция ще се изплати, а може би ще има и някакъв сдържан дял. Този въпрос не е решен до дъно в нашето законодателство. "

Общностните изгоди са екологични, стопански и обществени. Следва обособената материална финансова изгода за съответното домакинство, акцентира специалистът.

" Гражданинът ще се заинтересува от присъединяване, в случай че има явен бизнес план – той влага еди каква си сума и защото слънчевите панели служат 25-30 години, на процедура потреблението на съответното домакинство, както и негови взаимоотношения с други участници в енергийната общественост и доставчика на електрическа енергия ще се трансфорат, малко или повече, в една константа. Участник в гражданска енергийна общност може да разчита, че неговият разход за семейството ще бъде по-нисък от това, което пазарът предлага като цена. Тази константа ще му разреши на него планирането на фамилния бюджет да бъде несъмнено. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР