Дори един най-обикновен тарт може да крие в себе си

...
Дори един най-обикновен тарт може да крие в себе си
Коментари Харесай

Тарт с рикота и вишни – магичният десерт, който изигра папите

Дори един най-обикновен тарт може да крие в себе си пластове история, стига да бъде основан в Рим.

" Crostata di ricotta e visciole " (тарт с рикота и вишни), или кростата, както го назовават в Италия, е идеалният образец - с кремообразен пласт от сладко суроватъчно сирене, обилно покрито с конфитюр и дебела кора, криеща загадка.

" Това е ловкост, машинация ", изяснява Рубен Бонди, готвач от римски еврейски генезис, прочут с видеоклиповете си в TikTok и Instagram, в които се навежда от балкона и пита съседите си: " Какво желаете да ядете? " След това той подготвя всичко - от сандвичи с руло от солена тресчица до ризото от тиквички в спонтанна кухня върху климатик.

Изкуството да се прави доста с малко е в основата на множеството римско-еврейски предписания. Но в тази ситуация с Crostata di ricotta e visciole изобретателността е още по-голяма, споделя историята на десерта BBC.

Рубен счита, че рецептата, която употребява, е основана, с цел да заобиколи неуместната възбрана за продажба на сирене и млечни артикули, наложена на евреите от Ватикана през XVIII век, както е разказано в глава XXIV от Едикта за евреите на папа Пий VI (1775 г.).

Църквата е правила всичко допустимо да вгорчи животът на евреите. Те трябвало да носят парче жълт плат, зашито на шапката им, сходно на времето, когато са принудени да носят звездата на Давид през Втората международна война.

Не можели да беседват с християни; не можели да палят обичайните факли, употребявани за удостояване на мъртвите по пътя от синагогата до гробището; било им неразрешено да се занимават с търговия, в това число да продават сирене.

Еврейските пекари измислили хитра тактика за своята Crostata di ricotta e visciole. Както изяснява Бонди, те покрили елементарния тарт с горен пласт тесто, тъй че никой да не може да види рикотата от вътрешната страна и да го продават без боязън. Историята на сладкиша става знак на еврейската досетливост и резистентност пред лицето на вековното подтисничество.

Само че това може и да не е правилно.

" Това безусловно не е правилно! Това е тарт, който баба ми е измислила преди към 65 или може би 75 години. Това с папите от Ватикана няма нищо общо с нея ", споделя Сандра Кало, една от шестте дами, които ръководят Pasticceria Boccione, единствената римска сладкарница, от която можете да си купите истинската Crostata di ricotta e visciole.

Магазинът е ситуиран на основния площад на гетото, в което в миналото евреите били принудени да живеят, а през днешния ден грациозен квартал в сърцето на града, сред река Тибър, Пантеона и Кампо ди Фиори. Въпреки че няма никакъв надпис, сладкарницата е толкоз известна, че хората се редят на опашка доникъде на площада, с цел да си купят сладкиши.

Според Кало, баба ѝ е измислила рецептата незабавно след войната, когато Италия се пробва да си стъпи на краката. " Ние сме първите, които го вършат. Другите могат да го копират, само че явно в никакъв случай няма да е същото ", безапелационна е тя.

Кало има два професионални съвета, един за печенето и един за дегустацията: колкото повече намазвате горния пласт с яйце, толкоз повече потъмнява и не забравяйте да ядете кростатата студена, с цел да усетите същинския ѝ усет, съвършена композиция от мека кремообразност и плодов усет.

Допълва, че за десерта няма писмена рецепта: " Всичко е в главата ни ".

Разказът на Кало за произхода на тарта е въодушевяващ, само че и той може би не е изцяло правилен.

" Няма записи, а единствено улики ", споделя Клаудио Прокача, историк и шеф на културния отдел на еврейската общественост в Рим.

Той счита, че вишните идват от Югоизточна Европа и Азия и най-вероятно са донесени в Рим от първите евреи, които се заселват в столицата сред II в. пр.н.е. и I в. от н.е. - първо като посланици, търговци и освободени плебеи, а по-късно като пандизчии по време на първата еврейско-римска война (66-73 г.). Той счита, че в следствие, сладкишът е основан по-късно.

" Това е дълга история, която стартира със съюз, окупация и най-после - с война и разрушение на Йерусалимския храм ", изяснява той. Според Клаудио този тарт - със съчетанието на рикота и вишни от Изтока - е метафора на античните връзки сред Рим и най-старата му религиозна група, където всеки пласт остава друг, като в същото време обогатява другия.

В последна сметка, без документи и записи в никакъв случай няма да разберем по какъв начин се е появила Crostata di ricotta e visciole. Каквато и да е истината, всички тези разкази за резистентност и оцеляване в тежки времена, споделят желанието да се съчетаят две култури, сходно на вишни и рикота, във вкусно заричане за живот, приключва BBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР