Дори децата ви да са малки все още, ще дойде

...
Дори децата ви да са малки все още, ще дойде
Коментари Харесай

4 урока, с които да подготвим децата ни за реалния живот

Дори децата ви да са дребни към момента, ще пристигна един миг, в който те ще би трябвало да се оправят сами в живота. Направо е необикновено какъв брой доста родители дават хиляди левове за обучение на наследниците си, само че съвсем не отделят време да ги научат да боравят добре с парите си и по какъв начин да живеят независимо с всички отговорности, свързани с това. Добрата вест е, че към момента не е късно да го създадем. В тази публикация съм събрал най-важните уроци, които съм научил и ще предам на децата си. Част от тях могат да се сторят малко груби за нежната българската народопсихология, по тази причина продължавайте да четете на лична отговорност.

1. Научете ги на съществени умения за живота

Аз съм живял на село при баба ми и дядо ми до 6-годишна възраст, а по-късно съм отгледан от работещи родители. Това ме научи на автономия и преходът ми към действителния живот беше относително равномерен и без особени разтърсвания. Това не важеше за доста съквартиранти и сътрудници в студентските години. Присъствах съм на потресаваща преживелица, в която 19-годишно момиче ми сподели, че ще ми „ сготви “ яйца, изля половин литър олио в един тиган, счупи яйцата в него и включи котлона („ Деца, умерено! Това не е майка ви “). Или друга млада дама, която постави всичките си мръсни облекла в една пералня. След „ интервенцията “, много облекла не ставаха за нищо, само че пък останалите бяха в прелестен розов цвят (надявам се да не го разбирате от мен, само че цветните и белите облекла би трябвало да се перат отделно).

Тези базови умения би трябвало ние да предадем на нашите деца, тъй като няма кой различен да го направи. Към тези съществени умения слагам и такива като мъдро извършване на покупки, месечно бюджетиране, по какъв начин работят дебитните и кредитните карти, по какъв начин да четем разнообразни видове контракти, както и доста други, свързани с ръководството на персоналните ни финанси.

2. Искайте им наем, в случай че живеят при вас след 18-годишна възраст

Аз ви предизвестих, че нещата ще загрубеят. Вече слушам загрижени майки, които споделят на глас „ Ама, по какъв начин по този начин?!? “. Ще обясня – децата ни стават възрастни, когато станат на 18-години, нали по този начин? Вече имат право да гласоподават, да карат кола и всички останали права и отговорности на един пълновръстен жител на Република България. Сигурно и вие сте чували от младежи, че един път да навършат 18 години и ще си вършат каквото си изискат. А едно от главните отговорностите на възрастните е да си заплащат за стоките и услугите, които употребяват.

Преди да ме обявите за най-лошия родител у нас, ще кажа, че наемът може да не е на пазарен принцип, а да е на половина или на ¼, само че това ще научи децата ни на отговорност и самостоятелност, а не да живеят при родителите си до 40-годишна възраст. Плащането на сметките им за мобилния им телефон, също е положително начало. Така ще схванат, че „ няма безвъзмезден обяд “ (буквално) и все някой го заплаща.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР