Дори държавата да отпусне веднага пари, ремонтът ще се проточи

...
Дори държавата да отпусне веднага пари, ремонтът ще се проточи
Коментари Харесай

40 дни 4 села в Родопите са в плен на отнесен от пороя път - деца, болни и храна се пренасят на ръце

Дори страната да отпусне незабавно пари, ремонтът ще се проточи поради сложния сектор в Триградското ждрело
Разказали за бедственото си състояние в писмо до президента Румен Радев
В село Триград вредите в този момент не могат да се отстранят, тъй като няма по какъв начин да се доставят строителни материали. СНИМКА: Валентин Хаджиев Започва да вали като из ведро на 9 декември предходната година и стопира на 12-и. Три дни проливен дъжд, който залива четири села в Родопите и безусловно ги откъсва от света. Единственият път към тях през Триградското ждрело пропада на 11 декември. Откъсва се сектор от към 70 метра, което трансформира локалните поданици в заложници.
Деца, заболели, храна, бензин, медикаменти, фураж за животните - всичко пренасяме на ръце. Живеем като в плен повече от един месец, споделят в Триград, Жребово, Кестен и Водни пад.

От 39 дни, с цел да излезеш или влезеш в четирите села - наложително са ти нужни две коли. Тези, които отиват в Триград, оставят колите си от едната страна на този сектор и пешком минават до другата страна, откъдето ги поемат с друга кола. Всички хранителни запаси за магазините също се носят на ръка през рисковия сектор с риск при прекосяване през срутището някой да пострада.

“Много е рисково. Наклонът на остатъка от пътя е към реката, която е доста буйна. Общината е сложила знак, че не може да се минава, само че търпението на хората стартира да се изчерпва. Освен че човек може да падне в реката, преди пещерата Дяволското гърло при естествения тунел се крие и друго затруднение - висят големи ледени висулки. Някои от тях стигат до 4 метра и са доста тежки и биха пробили покрив на автомобил ”, споделя кметът на Триград Емил Гогушев.

При опит да бъде укрепен пропадналият сектор багерът падна във водата. Багеристът счупил стъклото на машината и съумял да излезе от ледените води без съществени пострадвания.

По къщите и улиците в Триград също има опустошения и вреди, само че за тях към този момент никой не мисли, защото е невероятно да се доставят строителни материали. Огромна част от жителите на четирите села са възрастни и имат жизненоважна потребност от непрестанен достъп до кола за спешна помощ, храна и медикаменти.

“В магазина в селото всичко се доставя по лист. Доставките са във вторник и петък. В общината съм подал лист кой от какви медикаменти се нуждае. Купуват ги и ги доставят с храната ”, изяснява кметът на Жребово Ваклин Куцев.

100-метров въртоп, който се е образувал при сифона на пещерата Дяволското гърло, е разрушил осветлението и пътеките, развалил е стълби и парапети. Причината е в огромното количество вода, която е влезнала към сифона. Огромно пространство от пещерата бе запълнено с дървета и камъни, които стопаните ѝ туристическо сдружение “Орфей-1970 ” изнесли на ръце.

Щетите са напълно възобновени. Пещерата към този момент може да посреща гости, само че няма туристи. Управителният съвет на туристическото сдружение е взело решение да подкрепи развиването на туризма в Триград и района посредством създаване на няколкометрова скулптура на митичния Орфей. Според легенда точно през Дяволското гърло Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, с цел да избави обичаната си Евридика.

“Цяла седмица изсипвах по към 150 литра мляко, защото изкупвачите няма по какъв начин да стигнат до мандрата, а и аз не мога да го пренеса - най-малко да го раздам на хората ”, оплаква се Румен Александров. Животните не са яли фураж от дълго време, тъй като би трябвало да придвижва тонове. Отглежда 60 крави със синовете си. Разстоянието до фермата им е към 10 км през гората. Сега Румен прави на сирене млякото, което издои денем, и не го хвърля. За реализацията на продукцията занапред ще мисли.

“В отглеждането на животни не вървят добре нещата. Изкупната цена на млякото е колкото коства бутилка минерална вода в магазина, което е незаслужено и унизително за фермера. Субсидиите също не се разпределят по почтен метод.

Не бива да се позволява всякакви виртуални животновъди да поставят ръка на пасищата и да прибират дотациите за сметка на действителните стопанства. В бранша има доста неправда - фермерите, които са такива единствено на книга, обират каймака за сметка на същинските ”, изяснява той. Ако рецесията с пътя продължи дълго, той не вижда по какъв начин ще успее да задържи стопанството.

Извън селата работят доста хора и мъчно доближават до работните си места. Учениците от четирите села минават също през рисковия сектор.

“Затворихме още на втория ден, откакто пътят бе опустошен и стана ясно, че прекосяването е рисково. Решихме, че отговорността пред сигурността към гостите е огромна. За Коледа и Нова година също не работихме. Анулирахме резервациите, защото няма по какъв начин на ръка да пренесем храната и консумативите за празниците ”, споделя Миглена Мишева.

Тя и брачният партньор ѝ Венцислав са стопани на хотел “Триград ”, който има 32 кревати, ресторант и спа център. Хотелът е единственото средство за прехранване на семейството. “Заради Коронавирус рецесията предходната година всички запаси се изчерпаха. Персоналът употребява отпуските си. Никой не ни обезщетява по тази причина, че сме затворени не по наша виновност. Нямаме доходи, с цел да задържим личния състав, който с право може да напусне ”, прибавя хотелиерката.

“Затворихме след Нова година. През празниците посрещането на туристите бе призрачен сън. Всичко носихме на ръце. Гостите мъкнеха хранителни запаси, тъй като бяха чули, че доставките са нарушени. Струпаха се коли пред срутището и хората вървяха пешком огромни дистанции с доста багаж. Решихме, че едновременно Коронавирус, високи цени на тока и липса на път са доста утежняващи фактори за бизнеса ни и към този момент не одобряваме туристи ”, сподели собственичката на хотел “Хорлог ” Радост Караиванова-Чейрекова. Тя се надява след проваления зимен сезон най-малко в селото да има обикновено лято.

В откъснатите села упорстват за незабавна интервенция и даже образуваха предприемчив комитет “За избавяне на Триград ”. Подписката е подкрепена от близо 3 хиляди души.Триград е целогодишна туристическа дестинация. Сега всички резервации в хотелите и къщите за посетители са анулирани.

“Изпратих писмо до президента Румен Радев, в което го осведомяваме за тежката обстановка в четирите села - хората не могат да идат до болница и до работните си места в Девин и близките селища, децата няма по какъв начин да стигнат до учебно заведение, магазините не могат да доставят с артикули, туристите се отхвърлят от резервации ”, споделя юрист Ваня Митева. Тя работи в София, само че не може да стигне до такава степен.

Хората са възмутени, че никой министър или общественик от висок пост не е идвал на място да чуе болките им. Четирите села упорстват час по-скоро страната да се заеме с ремонта на срутилия се път. Той е ремонтиран при започване на века, само че без да бъде укрепван изцяло, а единствено на обособени сектори. Бил е положен нов асфалт, който към този момент се е разрушил.

В края на декември специалисти и военни огледаха пътя, с цел да преценяват дали е допустимо да слагат краткотраен мост. Оценката им била обаче негативна, защото теренът е доста сложен и няма по какъв начин да се сложи понтонен мост.

Според специалистите даже страната да отпусне незабавно средства, строителството ще продължи с месеци поради комплицирания сектор и потребността спомагателни уреди да укрепват самите подпорни стени. Тогава обаче никой няма да може да минава през сектора.

“Чака се междуведомствена комисия, която да утвърди финансирането на ремонта на компрометирания сектор. Строителите твърдят, че при положително време може да се ремонтира за към един месец ”, сподели регионалният шеф в Смолян Емил Хумчев.

Дотогава за селата ще се минава през село Ягодина през в този момент действителен горски път, по който минават единствено високопроходими коли. “Пътят е към 6 км, тук-там има потребност от уширяване и чакълиране с фракции, с цел да могат да минават коли за спешна помощ и пожарни. Той ще бъде изработен от Южното централно държавно дружество, а по-късно може да се употребява за рандеман на дървен материал и през него в бъдеще да минават камионите, с цел да се облекчи натоварването на главния път ”, добави Хумчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР